Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унищожават 120 хиляди патици в Пловдивска област

| обновено на 03.01.17 в 14:49

Нови огнища на птичи грип са открити в Пловдивска област.  От заразата вече са засегнати патиците в 10 села от  6 общини като последните положителни проби са за селата Старо Железаре, Ръжево Конаре и в Първомай. 

В региона трябва да бъдат унищожени 120 хиляди патици като до момента са умъртвени 33 хиляди птици в общините Марица, Раковски, Брезово, Калояново, Хисаря и Първомай. В село Трилистник са заразени 110 хиляди кокошки носачки.

Огнища има в Маноле – 1 ферма, Белозем – 2 ферми с 16 300 броя патици, Градина - 4 000 , Калековец – 4800, Пъдарско – 2 ферми с  по 11 000 птици, Манолско Конаре – 3 600, Ръжево Конаре – 12 000 бр., Момино село – 8000 бр., Старо Железаре – 12 00 бр., Раковски – 8 000 птици . 

До момента са унищожени  голяма част от заболелите птици, като до края на седмицата ще бъдат унищожени още 90 000 бр. В село Трилистник работи инсинератор, чиито капацитет обаче е крайно недостатъчен, за това се налага загробване на птиците.


Част от засегнатите села са под карантина в радиус от 3 километра, а за останалите е обявена 10 километрова зона за наблюдение.


Пробите, които получихме са за нископатогенен щам на птичия грип, който не застрашава  хората, но ние го разглеждаме като потенциална опасност, каза за Радио Пловдив директорът на БАБХ в Пловдив д-р Камен Янков. Той успокои, че при температурна обработка на месото заразата се прекъсва.

Екипите на агенцията получават съдействие от областната управа, МВР и не срещат съпротива от страна на фермерите.

Една от сериозно засегнатите от птичия грип общини е Раковски. Според кмета й Павел Гуджеров до момента са умъртвени 16 500 патици като акцията продължава освен в Раковски и в Момино село, Пъдарско и Калековец.

Забранено е движението на птици, всички собственици прекратяват зареждането на животни, преминават към изчистване и дезинфекции.Разходите са големи, коментира кметът.

Определени са площадки за загробване на животните, каза още Гуджеров. Общината ще се старае да съдейства на стопаните и на институциите за ограничаване на епидемията, но тя не назначава мерките, подчерта той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община "Марица" получи 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър са източени 1 млн. лв., доведоха директора в Пловдив

Директорът на смолянския театър Румен Бечев е доведен с полиция за разпит в Пловдив, но не е задържан. От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че развитие казуса с източването на средства се очаква в утрешния ден.    По-рано бе съобщено за сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян, установени при  проверка,..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

Няма опасност за разрастване на огнището на птичи грип от фермата в Държавното ловно стопанство в Стряма. Заболелите и контактни птици в обекта са умъртвени по хумамен начин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. Областният управител Христина Янчева увери, че се вземат всички мерки за..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25