Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снегорините на Пътното управление са в готовност "над 100%"

Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна за 6-и януари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области на страната за 6 януари. Жълт код за сняг и поледици е обявен за 8 областина страната в Западна България, в това число и Пловдив. 

Валежите ще са основно през тази вечер и утре, като ще са повече в Северна и Североизточна България, а след това - в събота и неделя, ще спират. Ще има също и много силен вятър.

При оранжев код за силен вятър са възможни смущения в електроснабдяването, има опасност от летящи предмети и изкоренени дървета. Оранжевият код за сняг и лед предупреждава, че са възможни смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

128 машини има на разположение Областното пътно управление в Пловдив за справяне с очакваните обилни снеговалежи. 16 са машините за поддържане на 50-километровия пловдивски участък на магистрала „Тракия“. В пълна готовност са снегорини, машини за товарене на сол, пясък и луга, както и машини за обход. За по-специфичните горски терени и третокласни пътища са осигурени трактори и друга колесна техника.

Готовността ни е над 100 %, уверяват от Областното пътно управление. Оттам обаче се надяват да няма силни бури и сериозни снегонавявания, за да не се налага затваряне на пътни участъци в областта. При влошени метеорологични условия ще се затварят пътища или участъци от тях, за да се избегнат по – тежки последствия за пътуващите, категорични са от Пътното управление. Препоръчва се по възможност да се избягват  пътуванията през следващите 48 часа, когато се очакват обилните снеговалежи.

17 са дежурните машини за поддържането на пътната мрежа в Пловдивско, останалите са в готовност за очакваните снеговалежи. Почистването и опесъчаването започва един час след като завали снегът, уточняват от Областното пътно управление. 

Кризисният щаб в област Пазарджик също заяви готовност, че е в състояние да посрещне студената вълна и снеговалежа. Областният управител Гинче Караминова обясни, че на територията на Пазарджишкия регион има 726 километра републиканска пътна мрежа, от които 50 километра са автомагистрала. Там при снеговалеж ще работят 21 машини, а останалите пътища ще се чистят от 92 машини. Има достатъчно количества пясък, сол и химикали. 

Подготвени са и общините Велинград и Батак, където зимата винаги е по- тежка, каза Караминова.

Студът ще обхване страната от 7-8 януари и вероятно ще се задържи до 11-12 януари. До тогава се очаква дори и през деня да има отрицателни температури, а на някои места температурите ще паднат до минус 20 и до минус 22 градуса - в котловините. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Запали се сметището на Цалапица, четири пожарни гасят пламъците

Гори депото за битови отпадъци в Цалапица. Запалването е станала късно вечерта.  Четири автомобила на пожарната се опитват да овладеят огъня, обхванал около 200 квадратни метра. Те ще останат да дежурят през цялата нощ. Над Пловдив и Стамболийски се усеща миризмата от горящото сметище, но първите данни от стационелните станции на РИОСВ не..

публикувано на 12.10.24 в 00:24

Разследват полицай от Велинград за секс с непълноетна

Полицай от РПУ Велинград е бил задържан за 24 часа, заради сигнал, че е упражнил сексуално посегателство над непълнолетно момиче. По случая е образувано досъдебно производство. Веднага след получаването на сигнала, полицейският инспектор е бил задържан от служители на "Дирекция вътрешна сигурност" на МВР със съдействието на полицаи от областното..

обновено на 11.10.24 в 19:46

В Смолян продължава полицейската акция срещу изборната търговия

Множество обекти и лица са проверени в Смолянско в рамките на продължаващата специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, и противодействие на конвенционалната престъпност.  В операцията участват служители от всички подразделения на областната дирекция на МВР. В част от действията са..

публикувано на 11.10.24 в 16:42

Без сериозни съгнали за изборни нарушения в Пловдив и областта

Пет сигнала за купуване на гласове са получени в Областната дирекция на МВР в Пловдив от началото на кампанията. Те са обработени и не са счетени за основателни. В 16 РИК Пловдив - град сигнали за нарушения няма, един получен в комисията на област Пловдив е предаден на Районната прокуратура.  Това стана ясно на проведената от областния..

публикувано на 11.10.24 в 16:35

Общинският съветник от Пазарджик Сашо Ангелов остава в ареста

Пазарджишкият районен съд наложи постоянен арест на общинския съветник Сашо Ангелов. Той е с обвинение за купуване на гласове и притежание на наркотици.   Преди три дни, при обиск в евангелистката църква, която той ръководи в квартал „Изток“, бяха открити половин килограм марихуана, 110 грама амфетамин, както и тетрадка с личните данни на хора и номера..

публикувано на 11.10.24 в 15:58