Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Боряна" на Йовков с премиера в Пловдивския театър

Пиесата "Боряна" от Йордан Йовков е първата за тази година премиера на Пловдивския драматичен театър. Тази сряда, на 18-ти януари  от 19 ч. на Голямата сцена в театъра.

Режисьорът Красимир Ранков запазва оригиналния текст и визия на Йовков, защото авторът не трябва да се измества, а близостта между двете епохи - 1932г. , когато е премиерата в Народния театър,  и времето ни днес,  е ужасяващо сходна.  Темата за материалното кореспондира с днешното време, казва той, и добавя, че в същото време в прочита важно е да противопоставиш  стойностните неща в живота.  И точно в младите е тази надежда, че те ще го направят.  Те ще променят света към по-добро,а ние, възрастните трябва да се замислим... Затова посвещавам спектакъла на младата публика.  

В представлението има неочакваност, казва още Ранков, някои от ситуациите са развити с неочаквана гротескност и нелепост, които се редуват с трагедийност. Извън текста на Йовков, режисьорът е включил само една вметка. За някои може и да е скандална, но аз държа на нея. кат всеки детайл в спектакъла е красив, изящен и нежен...

В "Боряна" на Пловдивския театър е запазен странно-поетичния език на Йовков, без диалектизми, но със запазен дух на 30-те години, казва и директорът на пловдивската драма Кръстю Кръстев, който е в ролята на един от братята.  Той вярва, че представлението ще бъде разбрано от младите, те не са само консуматори и нямат само фалшиви принципи, те са умни, чувствителни, и могат да разберат и оценят красивото и  стойностното.  Проблемът е да ги заинтересуваш, да бъдеш спонтанен и честен, и качествен, и те ще разберат. Младите имат вкус.Въпросът е как ние го откриваме. 

За ролята на  Боряна режисьорът Красимир Ранков е поканил Патриция Пъндева, която дебютира на професионална сцена, тази година тя завършва НАТФИЗ. Заедно с пловдивската трупа играе и Параскева Джукелова в ролята на Вида. Приех ролята на Вида, защото е различна от мен и от това, което съм играла досега. Точно затова ми е интересно, казва актрисата. 

За актьора Николай Станчев ролята му на един от братята е първо негово участие в пиеса на Йордан Йовков. "Трудно е. При него няма мърдане, една дума не може да се промени. А за мен, като десен човек, беше много трудно да играя роля на човек с  по-скоро лява ориентация".

Като "голямо събитие" определи представлението режисьорът Стайко Мурджев.

Драматургът на театъра Александър Секулов преди премиерата: Когато сте заедно в една лодка, не се безпокоиш.

Секулов съобщи, че от театъра са поискали съгласие, в следващите учебници по литература, да бъдат включени и визии от шест представления на пловдивския театър, между които е и "Боряна". Представленията са от български автори, което е цялостно усилие на Пловдивския театър и е осъзната политика, каза още Секулов и добави, че тези спектакли се радват на изключителен зрителски успех. 

Премиерата на "Боряна" е на 18-ти януари в Пловдивския драматичен театър. 

Чуйте репортаж за премиерата с участието на режисьора Красимир Ранков, директора и участник в спектакъла Кръстю Кръстев и актьорите Параскева Джукелова и Николай Станчев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Театърът в Смолян е с нов директор

Актьорът Мариан Бозуков от Чепеларе е новият директор на РДТ "Николай Хайтов"- Смолян. Той ще заема поста до провеждането на конкурс за поста от Министерството на културата. "От вчера съм назначен като директор. Първата ми задача и цел е да създам перфектен екип в театъра и да внеса спокойствие", каза Мариян Бозуков, който е и председател на Съюза на..

публикувано на 11.10.24 в 15:18

В "Срещите" за театъра, таланта и рицарството

Диана Добрева става рицар на изкуствата и литературата на Франция. След 3 дни, на 15 октомври тя ще получи високото отличие в резиденцията на френското посолство в София.  "Срещите" честитят високо признание на талантливата режисьорка и ви предлагат разговор с нея. Разговор за театъра като място, което ни дава шанс да си спомним нашия божествен..

публикувано на 11.10.24 в 10:38

"Дъжд" на Кармен Мишу открива история и истини

"Дъжд“ на Кармен Мишу не е роман за Освобождението, нито за патриотизма, свързан с тази епоха. В ,, Дъжд “ е разказана историята на един обикновен човек, докоснат от свещената идея на свободата. Разказан е неговият житейски път, любовта и омразата му.  Едно бедно и осиротяло селско момче е приютено от заможен и известен майстор на аби, който..

публикувано на 11.10.24 в 09:15

Даниела Найберг представя "Под бомбетата на дърветата"

Поетичната книгата на Даниела Найберг "Под бомбетата на дърветата" ще бъде представена тази вечер в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.  Тя е  на издателска къща „Знаци“ с редактор Катерина Стойкова и художествено оформление на Иво Рафаилов.  Модератор на срещата е Азиз Назми Шакир-Таш. Даниела Найберг  завършва българска..

публикувано на 11.10.24 в 07:43

Международни фотографски срещи "Цвят, реалност, въображение"

С официално откриване в галерия "Капана"  започват Международните фотографски срещи.  Фестивалът показва актуалните тенденции в съвременното фотографско изкуство като акцентира на фотографската култура и нейните изразни средства.   Артистичен директор и куратор е доц. д-р Никола Лаутлиев.  Тази година темата е "Цвят, реалност, въображение"...

публикувано на 11.10.24 в 07:40