Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтът на галерията започва, въпреки искането до НИНКН

| обновено на 07.04.17 в 14:40

Община Пловдив подготвя обявяването на инженерингова процедура за ремонт на сградата на Дружеството на пловдивските художници на „Гладстон“ 32.

Ще бъде сформирана специална комисия, която ще одобри изпълнителя. В нея са поканени да се  включат представители на Дружеството на пловдивските художници, Камарата на архитектите и Съюза на архитектите, а също и на Камарата на инженерите. 

В интервю за Радио Пловдив кметът Иван Тотев обясни, че процедурата ще стартира, независимо от предложението на архитект Ленко Григоров за обявяване на сградата за паметник на културата.

Всеки, който има претенции може да подаде съответните жалби. Ние не можем да прекъснем процедурата. Подобно действие наблюдавахме и когато стартирахме процедурата за Втори гребен канал. Тогава също имаше претенции за авторски права, които не бяха уважени от Община Пловдив. След това имаше жалби и няколко дела, които бяха спечелени от общината. 

Тези казуси са идентични, тъй като тези сгради са строени в периода на съществуването на вече бившата Проектантска организация. В нея са участвали много хора, които имат заслуга за тези обекти, но много трудно могат да се докажат в законов смисъл авторски права.

От Дружеството на пловдивските художници вече са предоставили изискванията за ремонта на сградата на „Гладстон“ 32. Очаква се процедурата да бъде обявен до две седмици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отпушиха движението по Асеновградско шосе

Отпушено движението на Асеновградско шосе на изхода за  Пловдив. То бе затруднено п оради изпаднали метални тръби от товарен автомобил. На място  бяха полицейски служители, които регулираха движението. То бе възстановено към 18.30 часа 

публикувано на 12.09.24 в 17:51

Усилията на служебния кабинет са да повиши доверието в изборите

От Пловдив стартира поредица от срещи на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по провеждането на изборите, с областните управители и представители на служби ГРАО. На днешната среща присъстваха представители на областните администрации в Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. „Особено внимание ще обърнем..

публикувано на 12.09.24 в 15:48

Пуснаха движението по "Кукленско шосе", през уикенда слагат маркировката

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри ремонтираната 850 метрова отсечка от бул. "Кукленско шосе" от улица "Индустриална" до митницата. Това е последната - трета част от ремонта на пътя от плана за тази година.  Финасирането му в размер на 5 милиона беше предоставено целево от държавата в началото на годината. Сменен е водопроводът по трасето,..

публикувано на 12.09.24 в 13:50

Пътят към Кючука ще минава през моста "Тодор Александров"

Бетонният мост ще носи името на революционния деец на ВМРО Тодор Александров. Това решиха общинските съветници, като приеха почти единодушно предложението на „Браво, Пловдив“. Предложението беше прието след почти едночасов дебат, в който се включиха почти всички политически сили и дори беше предложено мостът да бъде кръстен „Бяло море“...

публикувано на 12.09.24 в 13:49

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора" и пак пусна Георгиев под домашен арест

На днешното заседание по делото пловдивският Районен съд определи по-лека мярка за неотклонение "домашен арест" на Георги Георгиев, обвинен по случая "Дебора". Предишното определение беше протестирано от прокуратурата на горна инстанция и мъжът бе върнат в ареста.  Мотивът сега е, че ключовият свидетел, на когото е можело евентуално да се..

публикувано на 12.09.24 в 13:39

Свързани новини

Кой предложи изложбената зала за паметник на културата? Арх. Ленко Григоров!

Сградата на Дружеството на пловдивските художници на „Гладстон“ 32 е предложена да бъде обявена за паметник на културата и д а й бъде „предоставен статут на недвижима културна ценност“, това става известно от писмо от НИНКН / Национален институт за недвижимо културно наследство/  до председателя на Дружеството Снежана Фурнаджиева и до община..

обновено на 06.04.17 в 16:29

Нужни са критерии, за да се оценят сградите от времето на соца

Oбщинcĸитe влacти и твopчecĸи гилдии axнaxa oт изнeнaдa cлeд ĸaтo ce paзбpa, чe имa пocтъпилo пpeдлoжeниe cгpaдитe нa излoжбeнaтa зaлa нa yл. "Глaдcтoн", Дoмът нa тexниĸaтa и ĸинo "Kocмoc" дa бъдaт oбявeни зa пaмeтници нa ĸyлтypaтa. Bнocитeл нa идeятa ce oĸaзa apxитeĸтът c плoвдивcĸи ĸopeни cтoличнa пpaĸтиĸa Лeнĸo Гpигopoв. За уместността на..

обновено на 07.04.17 в 11:11