Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен "Уиски - Фест" се излива в Пловдив!


На 12 и 13 май в Пловдив ще се проведе първият „Уиски – Фест – ПловЕдив“.  
Стотици марки уискита от Шотландия, Ирландия, САЩ, и дори Тайван и Япония, ще гостуват на желаещите да ги дегустират пловдивчани.  Събитието „Уисти –Фест“ е с вече  петгодишна традиция  в България, но за първи път негов център тази година е Пловдив. 
Организаторите избраха  града за  пролетна столица на фестивала, който старитра на 12-ти май в 17 часа в хотел „Империал“ като и двата дни дегустациите ще са до полунощ.  
Различно, многообразно, с уникална индивидуалност, и все пак – това е онази  луксозна за нас и традиционна за тях напитка, която  е вдъхновила много бляскави етапи от човешкото културно развитие.  
Именно – културно, защото, оттук-нататък започват само добрите новини – ако досега сте изпитвали тежка фрустрация от естественото усещане на удоволствие,  употребявайки тази кехлибарена течност, ако сте страдали със скрити вопли  от лицемерни еснафски подмятания заради необяснимото ви влечение към възвишеното – занапред, свалете тежките окови на самообвиненията.  Това, което сте изпитвали, не е от медицински характер, а чиста форма на изтъчена култура.  И това го казват  в прав текст доказани професионалисти с опит в научните сфери. Ралица Скорчева – Славова, председател на авторитетната международна  група „Спиритс“ – България, това е асоциацията на производителите и вносителите на алкохолни напитки.
Няма грешка, традиционната за англосаконския  свят, наброяващ над 300 милиона  души по света напитка,  отдавна е станала символ на лукс, стил, стандарт и изтънченост, уверяват организаторите на феста. Нищо общо с безогледното пиянство и злобното,  снобско хейтърство.
Разновидностите на уискито по света вече наистина са неизброими. Въпреки  всичко, като  основни родоначалници на това питие могат да се похвалят главно четири  нации, или народи,  еднакви в различията си,  произлезли от  един мъглив остров,  с общ език,  но с вече  разнообразни културни  протуберанси.  Сещате се – Шотландци, ирландци, Американци, към които се вписват и канадците, също  защитили свой запазен стил в марковото уиски.
След толкова славословие на  това, което занапред ще наричаме  култура, а не нещо друго, оскърбително, редно е да подходим обективно и от другата гледна точка.  Едва ли всички обществени слоеве посрещат с такъв позитивизъм тази  лъчезарна реклама на, макар и,  умереното  пиене на високоалкохолни напитки.  
Какво ще стане, попитах организаторите, ако , току-виж  на феста ви затрупат  с обществено порицание и масови  протести, живи вериги и яростно възмущение,  няколко пациентски организации, примерно, съвсем произволно казано, сдружения на майки срещу това и онова,  новата лига на видни общественици, известна като „Бащи срещу алкохола“, и други подобни ?  
Занапред да знаете, че всъщност, всичко досега е било въпрос на култура. И все пак, имайте едно наум, като се впускате в това  ново културно поприще!  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
БК

БК "Академик" започва сезона на 7 октомври срещу "Левски"

Националната баскетболна лига  обяви обновената програмата за новия сезон 2024/2025. Промяната се наложи след последователното отказване от участие на носителя на Купата на България "Черноморец" (Бургас) и тима на "Ямбол". Шампионатът ще стартира на 4 октомври (петък) в „Арена Шумен“, където от 18:30 часа домакините от "Шумен" ще посрещнат отбора на..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Никола Попов

Никола Попов ще свири дербито между "Ботев" и "Левски"

Никола Попов ще бъде главен съдия на дербито от 11-ия кръг на Първа лига между "Ботев" (Пловдив) и "Левски". Сблъсъкът на стадион „Христо Ботев“ е в събота, 5 октомври, от 20:00 часа. Помощници на Попов ще бъдат Мартин Венев и Димитър Димитров, а четвърти арбитър е Васил Минев. На ВАР-а ще са Валентин Железов с асистент Дениз Соколов, а съдийски..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
БФС

Насрочиха "Вечното дерби" за 19 октомври

Дербито между Левски и ЦСКА ще се играе на 19 октомври от 15:45 часа на националния стадион „Васил Левски“. СТК на БФС утвърди програмата за още четири кръга от Първа лига. Както е известно, Вечното дерби трябваше да се състои на 14-и септември, но на тази дата стадион "Васил Левски" бе ангажиран за концерта на Андреа Бочели. СТК реши да размени осми с..

публикувано на 01.10.24 в 12:27

"Ботев" уреди контрола с "Крумовград"

"Ботев" (Пловдив) и "Крумовград" ще изиграят приятелски мач в предстоящата пауза за националните отбори в началото на следващия месец. Контролата между двата тима ще се състои на 12 октомври (събота) от 17:00 часа на футболен комплекс „Никола Щерев — Старика“ и ще бъде открита за привърженици. По-рано през сезона двата тима се срещнаха в шампионата,..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

"Лудогорец" отново е на върха на Първа лига

Шампионът "Лудогорец" постигна очаквана победа с 2:0 при гостуването си на "Ботев" (Враца) в мач от 10-ия кръг на Първа лига. Визитата на "орлите" бе съвсем символична, тъй като мачът се игра на техния стадион "Хювефарма Арена" в Разград. Срещата бе дебют за новия старши треньор на шампионите Игор Йовичевич. В 24-та минута изстрел на Руан Секо с..

публикувано на 30.09.24 в 11:40