Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да живеем и работим с любов

Гости в студиото на Радио Пловдив бяха Тони Симидчиева- председател на Регионална занаятчийска камара - Пловдив и  шеф Хари  Сопаджиян-главен готвач на ресторант Одеон. Оказва се, че математиката и информатиката, не са неговата страст, така се отдава на кулинарното изкуство. Специализира в Калифорния, в ресторант с звезда на Michelin.

Той споели своето предложение за гергьовденско меню с агнешки джолан, който е  готвен 8 часа в суви. Това е уред за ниско температурно готвене. Агнешки котлети с великденска салата, с пъдпъдъчи яйца и сфери от кисело мляко. „Поръсваме яйцата с микс от корейски пипер, сушена риба тон, сусам и пипер. Това дава лека нотка на пикантност. За нас е интересно да се съчетаят тези вкусове. Агнешкото джоланче го поднасяме с ризото от киселец, който ние си берем от Клисура.”

Хари твърди, че знае твърде малко за кулинарията. Трябва да се развива и това е един постоянен процес. Това е удоволствието да работим с любов, защото тази професия, без любов, не става.  Важно е отношението към храната.

Тони Симидчиева коментира подготовката за пролетния Панаир на занаятите, който стартира на 18-ти май. В момента върви селекцията. Пленерът тази година ще бъде по луларство. Така пловдивчани и гостите на града ще видят как се правят лули, защото това е рядък занаят.

 Споделя сериозното отношение на сина си Хари към кулинарията, и стремежа непрекъснато да я изненадва, с нови изкушения.

Интервюто с Хари Сопаджиян и Тони Симидчиева е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Димитър Георгиев с преподавателите от спортното училище

Спортното училище празнува 76-ата си годишнина

Заместник-министърът на младежта и спорта Димитър Георгиев бе гост на честванията на 76-ата годишнина от основаването на СУ „Васил Левски“ – гр. Пловдив. Празничната програма включваше лекоатлетически турнир, щафетни игри, творческа работилница и откриване на ученическия проект „Слава“, представящ успехите на състезатели по вдигане на тежести,..

публикувано на 10.10.25 в 17:26
Локо се готви за мача с Ботев (Враца)

Локомотив със закрита контрола срещу дубъла си

Локомотив (Пловдив) ще направи закрита учебна игра срещу дублиращия отбор на "черно-белите", съобщиха от футболния клуб. Двата състава ще премерят сили по време на паузата в шампионата заради мачовете на националните отбор.  Вторият тим на Локомотив няма да има двубой през тази седмица от Югоизточната Трета лига и ще се изправи срещу първия отбор на..

публикувано на 10.10.25 в 16:10

Ботев (Враца) привлече полузащитник на Локо

Ботев (Враца) официално обяви привличането на Кристиян Пешов. 28-годишният полузащитник пристига в Северозапада от Локомотив (Пловдив). "Добре дошъл, Кристиян Пешов! 28-годишният полузащитник вече е част от Ботев (Враца)! За последно игра с екипа на Локомотив (Пловдив), а в кариерата си е защитавал цветовете на Септември (София), ЦСКА 1948, Славия,..

публикувано на 10.10.25 в 12:28
Карлос Насар

Карлос Насар е световен шампион за трети път

Карлос Насар стана световен шампион за трети път в кариерата си. Той стори това в новата за него категория до 94 килограма на шампионата на планетата във Фьорде, като го направи след колеблив старт и едва четвърто място след изхвърлянето. В изтласкването обаче българинът бе над всички с успешни опити от 210, 219 и световен рекорд на 222 килограма, за..

публикувано на 10.10.25 в 09:33

УЕФА даде за пример Футболното училище на Ботев

Футболното училище на Ботев (Пловдив) бе дадено за пример в новата програма на Европейската футболна централа (УЕФА) - "Take care".  Програмата е насочена към ангажиране на спортни организации, треньори, родители и общности в подкрепа на децата за справяне с ключови съвременни предизвикателства – от липса на физическа активност и нездравословни навици,..

публикувано на 09.10.25 в 16:57