Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щедро дарение зарадва лекарите от детската клиника в УМБАЛ "Св. Георги"

| обновено на 25.05.17 в 16:36

Крупно дарение от немския инвестиционен банкер Никола Димитров ще получи на 11 юни Детската клиника на УМБАЛ „Свети Георги“. Тя е най-голямата детска клиника в Южна България, където годишно се лекуват близо 5 000 малки пациенти.

Дарителят се срещна днес с началника на клиниката проф. Иван Иванов, който му връчи благодарствено писмо за инициативата. Тя е по повод 60-тата му годишнина, която той отбелязва в родния град на баща му проф. Никола Димитров. Той е световно известнен пловдивчанин, който от 1940 година учи, живее и работи в Щутгард. 

Никола Димитров е първи братовчед на доц. д-р Нарцис Калева, която е водещ ендокринолог и помага поредните средства да бъдат насочен към Детска клиника. Това не е първо дарение на Никола Димитров за нашата клиника, уточниха лекарите.

Средствата ще бъдат насочени за основен ремонт на материално-техническата база  на клиниката на бул. „Васил Априлов“, която е построена в началото на XX век. 

Ще закупим и необходима апаратура за лечение на децата, каза проф. Иванов. Той поясни, че средствата ще бъдат разпределени след решение на целия клиничен състав. Сумите се превеждат по специална дарителска сметка, която се ръководи от борда на УМБАЛ „Свети Георги“.

Аз много се радвам, че мога да помогна точно на децата в България, защото имам малка дъщеря на 4 години, каза Никола Димитров. Той е поканил в Пловдив 60 свои гости, състоятелни бизнесмени, финансисти и индустриалци  от чужбина.  Този жест Никола Димитров прави за втори път. През 2004 година е купил на клиниката апаратура, с която тя работи и до днес

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пак отложиха делото за смъртта на моториста Недялко

За 5 декември е насрочено следващото заседание по делото срещу Иван Иванов, причинил при сблъсък смъртта на 20-годишния моторист Недялко Бакалски през май, 2022 г. Младежът почина в болница една седмица след произшествието. Причината за отлагането на делото е, че не е подписана от всички вещи лица четворната съдебно-медицинска експертиза...

публикувано на 04.10.24 в 10:58

Спират движението по ул. "Георги Кондолов" от днес до утре вечер

Въвежда се временна организация на движението по ул. „Георги Кондолов”, в зоната от кръстовището с ул. „Михалаки Георгиев” до кръстовището с ул. „Здравец“, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“.  За времето от 10.00 часа на 04.10.2024 г. до 22.00 часа на 05.10.2024 г. се спира движението на пътни превозни средства, заради..

обновено на 04.10.24 в 10:25

Сдружение "Ангели на пътя" с тъжен протест пред Съдебната палата

Роднини на Недялко Бакалски, загинал при катастрофа през 2022 г, близки и майки на други невръстни жертви на пътя протестираха пред Съдебната палата с искане за справедливи присъди за виновните за катастрофите по пътя.  Присъстваха и участници от Сдружение „Ангели на пътя“, които солидарно подкрепят протеста. Майката на загиналия Недялко Лили..

обновено на 04.10.24 в 09:01

Слънчево и топло време, очакват се летни температури

Днес в Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево, а над Западна облачността ще се увеличава и вплътнява.  След обяд и през нощта срещу събота на места там ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен, близо до северните планински склонове – временно силен и поривист юг-югозападен вятър, който след обяд в северозападните райони ще започне да се..

обновено на 04.10.24 в 08:55

Сдружение "Ангели на пътя" организира протест пред Съдебната палата

Сдружение „Ангели на пътя“ и близки на загиналия при катастрофа на 12 май 2022 година моторист Недялко Бакалски излизат на протест пред Съдебната палата в Пловдив.  В 9 часа в Окръжния съд започва поредното заседание по делото срещу шофьора Иван Иванов, който с колата си блъсна на кръстовището на булевардите „Копривщица“ и „6-ти септември“..

обновено на 04.10.24 в 08:20