Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквам пасажи в стенограмите за КТБ да бъдат заличени

Утре изтича срокът за разсекретяването на стенограмите от консултативните срещи при президента Росен Плевнелиев за фалита на КТБ. Според главния редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който заведе иска за разсекретяването на стенограмите, срещите за банката са две. Първата е на 29 юни 2014-та и на 14 юли 2014-та като на втората е присъствал главният прокурор Сотир Цацаров.

В интервю за Радио Пловдив той заяви, че очаква да види в документите каква е била реакцията на политическите сили по случая и дали е имало други банки, които са били в тежко състояние, но са били спасени, за разлика от КТБ.

Съгласието на политическите сили сега документите да бъдат оповестени, според Чобанов, се дължи на договорка между тях да бъдат заличени някои пасажи от стенограмите, и то най- скандалните, което е позволено от съда. Ако това се случи, отново ще обжалваме в съда, каза журналистът.

По думите му Росен Плевнелиев може би не е в курса на договорката на другите политици и затова продължава да е против обявяването на документите. В интервю за „24 часа“ по темата експрезидентът говори, че има опасност да се стигне до банкова паника, което навежда на мисълта, че може би е имало банки, които са били на ръба да паднат, но са били спасени с парите на данъкоплатците, коментира той.

Според него един от най- скандалните моменти в документите е това за банковата ваканция. Почти сигурно е, че е казано, че ГЕРБ и ДПС са искали спиране на банковата система за определено време , което означава колапс на системата,  хората и фирмите да не могат да теглят парите си. Така се лови риба в мътни води. 

Това показва генезиса между Бойко Борисов и Ахмед Доган и връзката между ГЕРБ и ДПС - Делян Пеевски. Ако лъсне този генезис това ще бъде най- силното нещо от тази стенограма. Това ще бъде основният момент, който те ще се стараят да заличат и прикрият. Предполагам, че ПР-те на Радев работят трескаво по текста, който ще се публикува, смята журналистът

Другите скандални неща ще бъдат свързани със състоянието на банките и помощта на държавата.  Редно е да знаем за кои банки  плаща данъкоплатецът. Така ще се разбере и кои са другите касички на мафията. КТБ беше дълго време касичка на мафията, сега може би ПИБ е касичката на Делян Пеевски, добави Атанас Чобанов.

Очаквам да има да има подобрение, тъй като и от ЕК и от Световната банка, ни притискат да се реши проблемът с кредитите със свързани лица. Това е узаконен грабеж на депозитите на вложителите, за използване на средствата за финансиране за политически и медийни проекти, които са пропагандни и поддържат системата на мафиотска зависимост на цялата държава, завърши главният редактор на сайта "Биволъ".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад",  коментарът му за ресора на..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23