Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупцията и злоупотребата с власт са най- голямата заплаха

Участниците в КСНС са се обединили около издигането на личния състав на сектор "Сигурност" като основен приоритет, необходимите мерки за доокомплектоване на сектора, за издигане на мотивацията и престижа на личния състав и даване на необходимите възможности за кадрово и професионално развитие. 

Това каза президентът Румен Радев след близо четиричасовото заседание на КСНС, който обсъди темата за рисковете и заплахите за националната сигурност на България и необходимите мерки за нейното укрепване. Това беше първият КСНС, който президентът Радев свика след встъпването си в длъжност през януари т.г.

Държавният глава посочи, че за да се случи това, трябва да се  разгърнат проектите за модернизация. Участниците в Съвета са се обединили също, че тези проекти трябва да имат своята ускорена реализация. В същото време е важно да се осигури поддръжката на наличната техника, въоръжение и оборудване до изтичането на техния ресурс и замяната им с нови образци.

Бях започнал да си мисля, че няма смисъл от Консултативните съвети, които се бяха превърнали в показен ритуал. Днес видях промяна – конкретност, яснота и прагматизъм . Очевидно държавният глава иска да наложи по- стегнат стил в работата на президентството, а от това се нуждае и системата ни за сигурност. Коментарът направи пред Радио Пловдив дългогодишният служител в българското контраразузнаване и директор на Националната служба за сигурност (1995-1997 г.) Юлий Георгиев.

Според него премиерът и други участници в днешния КСНС не бяха готови за този начин на провеждане на съвета. Те бяха свикнали предварително да си раздават материалите, да си съгласуват решенията и после да дават изявления. Сега стилът е друг, посочи Георгиев.

Това, което не е допаднало на бившия контраразузнавач е,  че не се състоя дебат по вътрешните заплахи за сигурност. Позицията му е, че най- голямата заплаха пред страната е корупцията по високите етажи на управлението и злоупотребата с власт. Необходим е специален независим орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Подобна теза лансира и вчерашният доклад от БОРКОР, а в кампанията си президентът Радев също се обяви за създаването на тази институция, припомни Георгиев.

Той смята още, че даденият днес 6- месечен срок за промени в Стратегията за национална сигурност е малко кратък. Защо трябва да бързаме да актуализираме документа, след като не знаем какво ще се случи в конфликтните зони в Близкия изток, с отношенията САЩ – Русия и т.н. Нашият проблем е корупцията и злоупотребата с власт и влияние и обществените поръчки. Те генерират най- големи проблеми в обществото. Вътрешните ни проблеми и тяхното разрешаване зависи от нас самите, докато външните заплахи се решават на различни нива, още повече, че страната ни не генерира външни кризи, каза Юлий Георгиев.

По повод дебата между президент и премиер авиацията или пехотата да се модернизират приоритетно, експертът каза, че двамата нямат разногласия, но разсъждават по различен начин. Те са с различен профил и ще им бъде трудно да стигат до консенсус и това ще им създава проблем за в бъдеще. Друго разногласие е борбата с корупцията и това също ще усложни отношенията между правителство и президентство.

Позицията на бившия контраразузнавач е, че заплахата към националната сигурност изисква незабавна реакция. Президентът не трябва да бъде изолиран от проблемите на системата за сигурност  и в този смисъл са необходими промени в Конституцията, които да му дадат повече правомощия, каза още той.

Полковник от запаса Юлий Георгиев е дългогодишен служител в българското контраразузнаване, директор на Националната служба за сигурност (1995-1997 г.). Член на Национална асоциация сигурност и основател и председател на Управителния съвет на Фондация Риск Мениджмънт Институт – България, преподавател в магистърска програма „Национална сигурност” – катедра „Международни отношения” на УНСС – София по дисциплините „Управление на риска в сигурността” и „Международна и национална сигурност”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

публикувано на 19.09.24 в 11:22
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23