Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фоти Фотев представя морето в галерия "Аспект"

Изложба на бургаския художник Фоти Фотев се открива тази вечер в пловдивската галерия „Аспект“. 

В експозицията Фоти Фотев показва двадесетина различни по формат картини, подготвени и съобразени специално с пространството на галерията. В продължение на три седмици пловдивчани могат да се потопят в неповторимото очарование на морето през погледа на един влюбен в него художник и така да се настроят за предстоящите морски почивки и приключения.

Галеристът Олга Петрова представи твореца:

С настъпването на така дългоочакваното лято в галерия "Аспект" буквално замирисва на море. По стените се разлива неповторимото синьо в картините на един от големите съвременни български маринисти – бургазлията Фоти Фотев.

А фактът, че това е негова първа самостоятелна изложба в Пловдив, потвърждава стремежа да откриваме и представяме на пловдивчани нови и непознати автори.
Фоти Фотев не прави често изложби, той не е нито особено продуктивен, нито особено активен в изявите си като творец. В ателието си, над покривите в центъра на Бургас,той пренася върху платно различните състояния на любимото му Черно море, така както той го вижда и чувства във всеки един сезон.

„Деликатен художник. Понякога се налага да преразгледаш всяка негова картина, за да се убедиш как умело бяга той от шаблона, без да нарушава класическите ни представи за живопис. Предпочита тънките, колоритни нюанси, хладните дълбоки тонове, спокойната композиция. Целият свят на художника се побира в малки по формат, но емоционално наситени картини.“ споделя за художника изкуствоведката Пенка Седларска.

Биография:

Фоти Фотев е роден на 16 ноември 1941 г. в с. Раклица, Бургаско.
През 1976 г. завършва Националната художествена академия в София със специалност „Стенопис”.
От 1994 г. е член на Съюза на българските художници, секция стенопис.Член е на международната организация за пластични изкуства АИАП /ЮНЕСКО/, член е на Дружеството на бургаските художници.
Има реализирани 25 самостоятелни изложби и участия в много общи и национални изложби. Притежател е на плакет "Св. Николай Чудотворец" и грамота за особени постижения в областта на маринистичната живопис.
Негови картини са притежание на много частни колекции в България, Германия, Франция, Швеция, Холандия, Англия, Испания и Дубай. Живее и работи в Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петя Кокудева ни отвежда с къси разкази в 24 държави

Писателката Петя Кокудева е любопитен автор, който умее да повежда в странни светове. Този път - в 24 държави в различни посоки и краища на света, за да ни разкаже 100 много кратки истории. Те разкриват не само нейното пристрастие да се среща и общува с различни хора, но и вкоренената в народопсихологията им порода, в която прозират мъдрост, искреност,..

публикувано на 21.08.24 в 09:53

Изложба "Море" открива Светлозар Чавдаров

Директорът на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив Светлозар Чавдаров ще представи самостоятелна си изложба " Море ". Откриването е тази вечер от 18:30 часа в Картинна галерия "Даново училище" - Перущица.  Изложбата се реализира по покана на Историческия музей в Перущица и ще може да се разгледа в следващия един..

публикувано на 21.08.24 в 08:00

ДКТ "Васил Друмев" - Шумен представя в Пловдив "Осъдени души"

Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен представя на сцената на Лятно кино „Орфей“ “Осъдени души“. В главната роля на отец Ередия зрителите ще видят Николай Илиев, който се завръща на театралната сцена с произведението на Димитър Димов след 10 години. Той ще си партнира с Елена Петрова – Фани Хорн, а в ролята на французина Жак Мюрие..

публикувано на 21.08.24 в 07:04

Епископската базилика в юлското издание на ЮНЕСКО

При мен пристигна юлският брой на World Heritage Review. Щастлив съм, че заедно с дирекция „Туризъм“ на община Пловдив включихме един от най-знаковите ни обекти – Епископската базилика на Филипопол в официалното издание на Центъра за културно наследство на ЮНЕСКО, което бе публикувано в рамките на 46-тата сесия на Комитета за световно наследство...

публикувано на 20.08.24 в 13:05

"Пиеса" представя самостоятелна изложба на Полина Станчева

Самостоятелната изложба „ Отражения от пейзажа ” на пловдивската художничка Полина Станчева ще се открие в четвъртък, на 22 август 2024 г. от 18:30 часа в ателие PIESA, ул. „Оборище“ 10 А, Пловдив. На откриването ще свири талантливата цигуларка Мария Рамълчанова, която живее и твори във Виена. Събитието се реализира по покана от..

публикувано на 20.08.24 в 09:41