Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Син търси истината за смъртта на майка си, чака се отговор от ЦСМП

| обновено на 09.06.17 в 19:58
Снимка: архив

65-годишна жена от село Болярино, община Раковски,  с температура, повръщане и разстройство, умира само  няколко часа след като екип на ЦСМП я преглежда, но преценява, че няма нужда  от хоспитализация.

За случая ни сигнализира синът на починалата жена Ганчо Николов, който живее в София.

Пред Радио Пловдив той разказа, че до нещастния инцидент майка му – Делка Николова, не е имала сериозни заболявания, пиела е  само лекарства за високо кръвно и киселини в стомаха.

Малко преди инцидента Ганчо се чува с майка си, която му споделя, че е настинала и се лекува в къщи. Четири дни след разговора обаче, състоянието й се влошава  и нейна близка на 25 май се обажда на телефон 112.  

По думите на г-н Николов, пристигналият  медицински екип заварва жената колабирала. Лекарят я преглежда, поставя успокояваща инжекция и изписва рецепта с "Но-Шпа", "Смекта" и "Лопедиум".  Медикът преценява, че няма смисъл болната да бъде транспортирана до болница, въпреки че става ясно, че не е яла четири дни и състоянието й се е влошило рязко.


Снимка

Делка издъхва  няколко часа по-късно - смъртта е констатирана в 23.30 часа на 25 май.

Синът на Делка обясни, че близките ѝ са дали отказ от аутопсия, а той в този момент не е бил там и така не се е разбрало от какво е починала жената. 

Той разказа, че когато е пристигнал след смъртта на майка му от очите, ушите, носа и устата ѝ започнала да тече кръв.

Ако в това тежко състояние я бяха взели в болница , за да я сложат на системи, да и направят изследвания, вероятно  е можело да се помогне, смята синът.

Той  уточни, че е разговарял с личния лекар на майка си, който му е споделил, че от информацията, оставена от спешния екип, се вижда, че жената вероятно е получила инфаркт или инсулт. 

Ганчо Николов уточни още, че преди месец майка му е  споменала, че е била ухапана от кърлежи, но не е потърсила лекар тогава.

Не знам дали смъртта може да е следствие от това ухапване,  пише в жалбата си Николов и допълва отново, че  ако е била откарана в болница е можело да се реагира и  да й се помогне.

Защо майка ми е оставена на медикаментозно лечение вкъщи, при условие, че тя е провеждала сходно такова и явно то не е

било адекватно? Трудно ми е да повярвам, че в 21 век, най-доброто, което може да се направи е да оставиш пациента да си

агонизира вкъщи!!! Или може би така е по-лесно, по-удобно и най-вече по- изгодно икономически!? Защо по този неадекватен начин реагират специалистите Ви и не отвеждат болните за лечение в болнично заведение?

Може баба ми и моята близка да са дали непълна симптоматика, но защо са лекарите тогава? Така ли трябва да се отнасят с бедните пенсионери в едно малко провинциално село? Това ли е отношението на здравеопазването в държавата ни? Има ли геноцид на възрастните хора?, пише в жалбата си опечаленият син.

От Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив обясниха, че по случая е започнала вътрешна проверка и се събира документацията.

Очаква се резултат от проверката да има след около 10 дни.

Разказът на сина може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43