Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абсурд е най- подкупните да борят корупцията в даването на книжки

Йвайло Московски да си подаде оставката като министър на транспорта, защото отговаря за най- корумпираната система и не може да се справи с проблемите- призивът е на на Борис Гаврилов, който оглавява Общото събрание на Българския автомобилен съюз. С него разговаряме за пороците в системата за издаване на шофьорски книжки и неуспешните опити да се спре войната по пътищата.

Последните  години десетки служители на ДАИ са хванати в корупция, поредният случай отпреди седмица само доказва, че това е една от най корумпираните институции в страната. И сега- министърът  предлага всички изпити да минат отново през тях. 

Това е абсурд и провал на държавната политика. Не може да се дават изпитите на хора, които са доказано корумпирани

Целта на предлаганите промени е да продължат да се наливат пари в държавната кошница, с обяснение, че уж се бори корупцията. 

Гаврилов обяви като неуместно предложението при провеждане на изпита по кормуване да се изолира инструкторът от присъствие в колата. Той е един вид коректив, дори заради некомпетентните в някои случаи изпитващи, които дори не са се качвали на мотоциклет или камион, а  преценяват качествата на курсистите.

По неговите думи, откакто ДАИ през 1999 г. пое изпитите-  продаването им е нараснало, никога преди това в КАТ не е имало такава корупция.

На въпрос как служителите на инспекцията се свързват с курсистите, за да им поискат подкупи, Гаврилов обясни, че те издирват "калпавите" и им предлагат безпроблемно минаване на изпита срещу определена сума пари. 

Представители на големите обучаващи  фирми предлагат  изпитният процес да отпадне като ангажимент на държавните органи, в които хората се държат на  ниски заплати и са лесни за изкушаване. Един от пътищата за избягване на корупцията е да се създаде Асоциация, която да обедини всички учебни форми и тя да излъчи най- добрите специалисти за изпитни комисии.

Добрите пътища, с маркировки, пешеходни зони, адекватни знаци за задължителни за преборване на войната по пътищата - смята още Борис Гаврилов.

Цялото интервю с него е в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43