Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите дарования трябва да се подкрепят

 Международната лятна музикална академия „Родопа“се провежда в Широка лъка. Вече има своето 11- то издание.

Академията се провежда под почетния патронаж и с любезното съдействие на Томас Фелер, бивш посланик на Швейцария, който осигурява стипендии на 6-ма участници.

 Младите таланти се представят на сцената на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. Следващата седмица на 14-ти август можете да се насладите на тяхното изкуство, на концерта в Балабановата къща Стария Пловдив.

 За академията, преподавателите и участниците  научихме повече от д-р Мария Червенлиева, която е съосновател на академията и активно работи за нейното развитие.

Д-р Червенлиева живее и работи във Виена.

Наред с педагогическата си работа се занимава с интензивна изследователска дейност в областта на клавирния съпровод и камерната музика.

Интервюто с д-р Мария Червенлиева е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за театъра, таланта и рицарството

Диана Добрева става рицар на изкуствата и литературата на Франция. След 3 дни, на 15 октомври тя ще получи високото отличие в резиденцията на френското посолство в София.  "Срещите" честитят високо признание на талантливата режисьорка и ви предлагат разговор с нея. Разговор за театъра като място, което ни дава шанс да си спомним нашия божествен..

обновено на 12.10.24 в 10:20

Награждават победителите в конкурса „Добромир Тонев“

Община Пловдив и Дружество на писателите – Пловдив, със съдействието на ИК „Хермес“, ИК „Жанет 45“, ПУ „Паисий Хилендарски“, г-жа Тони Симидчиева, с медийното партньорство на БНР - Радио Пловдив и БНТ 2 и домакинството на ОИ „Старинен Пловдив“, канят пловдивчани и гости на града на церемония по награждаване на победителите в  ХIV-ти  Национален..

публикувано на 12.10.24 в 09:04

Антони Дончев гостува на "Дни на музиката в Балабановата къща"

От 11.00 ч. днес юбилейният XV МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” ще представи на своята сцена легендарния пианист, диригент и композитор Антони Дончев.  В създадения от фестивала нов формат “концерт-среща” водещ ще бъде програмният директор на Jazz FM Радио Светослав Николов, а публиката в Балабановата къща ще има привилегията да се наслади..

публикувано на 12.10.24 в 08:51

Юбилейна изложба на групата "Тъп-Дъб" в галерията на ДПХ

Тази вечер ще се състои откриването на юбилейната изложба " 10 години група "Тъп-Дъб " в новата галерия на Дружеството на пловдивските художници. Тя се намира на бул. "Цар Борис III Обединител 153" в Пловдив. "Тъп-Дъб" е група създадена през 2014 г. oт група приятели и състуденти от АМТИИ - Пловдив: Деляна Георгиева - живопис и колаж, Иван Иванов -..

публикувано на 12.10.24 в 08:18

Театърът в Смолян е с нов директор

Актьорът Мариан Бозуков от Чепеларе е новият директор на РДТ "Николай Хайтов"- Смолян. Той ще заема поста до провеждането на конкурс за поста от Министерството на културата. "От вчера съм назначен като директор. Първата ми задача и цел е да създам перфектен екип в театъра и да внеса спокойствие", каза Мариян Бозуков, който е и председател на Съюза на..

публикувано на 11.10.24 в 15:18