Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Асеновград е спокойно, няма етническо напрежение

 Кметът на Асеновград Емил Караиванов и председателят на Общинския съвет Светозар Шуманов в интервю за Радио Пловдив  коментираха, че с днешна дата обстановката в Асеновград е спокойна и няма етническо напрежение. 

Това е резултат от предприетите от общината мерки, предизвикали протестите след побоя от роми над деца и треньорите им по гребане, което предизвика многобройни протести в Асеновград.

 Съборени са 26 незаконни постройки, в ромската махала ще се открие полицейски пункт с постоянно полицейско присъствие,  работи се и по незаконното строителство, и по ограничаването на каруци по улиците,  което е включено в сесията следващата сряда. 

 Проблемът е национален, защото такива случаи има в много селища на страната. Пътят за справяне с проблема е в трудовата заетост и образованието, което е и в тема на Националната кръгла маса.

Караиванов: Аз смятам, че обстановката е спокойна. В града се работи активно по програми по евро проекти,  имаме  и един много сериозен ангажимент по водоснабдяване и канализация и изграждане на пречиствателна станция. Мисля, че ангажиментите, които е пожела общината към гражданите не само в изграждането на инфраструктура, но и по последващите искания, по тях се работи активно и смятам, че в крайна сметка това ще доведе до по-добри условия на живот в Асеновград.

Форумът, който днес откриваме наистина е по моя инициатива и се оформи след събитията от преди два месеца като идея и още тогава и през цялото време на тези два месеца община Асеновград изпълнява искания на гражданите, които бяха изразени с една активна гражданска позиция и тези искания се отнасят повече до осигуряване на мерки за обезпечаване на повече ред, обществена сигурност, спазване на законите.

 А на въпроса защо тази неделя в Асеновград отново ще протестират, кметът: "Всеки има право да протестира", зам.председателят на ОС: "Протестират тези, които искат да протестират Аз между другото вчера разбрах, че се подготвя протест за неделя, но нищо от това, което кмета е поел като задължение, общината и правителство не е несвършено. Полицията си гледа изключително добре работата, ние вършим това, което можем и което трябва като община и това, което законово можем да вършим, разбира се. Чудеса не могат да станат за един – два дни или за три месеца. Това са проблеми, наслоени с годините и ако някой си мисли, че може да ги реши така с магическа пръчка за месец – два мисля, че се лъже много".

Интервютата с Емил Караиванов и Светозар Шуманов са в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29