Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хибриден натиск и тотална политизация разстройват армията

| обновено на 27.10.17 в 13:41

По една от най-обсъжданите теми на седмицата - отказът на пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево" да изпълнят тренировъчен полет разговаряме с Илиян Василев - бивш посланик в Русия и анализатор.

Пилотите нямат право да отказват полети, в армията всичко е по заповед, акцентира Василев и подчерта обстоятелството, че поведението на летците не е индивидуално, а групово. По думите му нелогично е да се казва, че нальотът е недостатъчен, а да се отказват полети. Тук и безопасността не е особено коректен аргумент, защото преди всеки полет инженерите дават своята оценка. Василев все пак подчерта, че е солидарен с летците заради това, че изпитват на практика неумелите политически решения.

Влизайки в НАТО решихме, че можем да не инвестираме в отбрана, че някой друг ще свърши работа, не изпълняваме и 2% от БВП за военни цели. По-лошото е, че правителството „заспа“ на тази тема и даже недопустимо прави опит за противопоставяне на несъвместими неща като инвестициите в отбрана на  социалните разходи - коментира Илиян Василев.

По отношение на модернизацията на армията и закупуването на нови изтребители - парите не са проблем. Макар и милиарди, това се средства за повече от 20 години напред. Проблемът е в тоталната политизация. 

Дори президентът Радев, който има експертиза, предпочита да флиртува с полицаите, сега с военните. Той маневрира, за да има по-силна позиция. Проблемът не е, че го прави, а че иззема функции, които не са негови. Миналото му на пилот не му дава тези права, смята анализаторът. Така държавният глава олеква, а престижът му би дошъл от това като човек с най-много информация в държавата да балансира интересите и да предлага решения. Напротив, според Илиян Василев - Радев само обърква ситуацията.

Зад разстройването на нашите ВВС стоят и външни сили, добави още бившият дипломат. Това, според него, е дестабилизация, хибридна война, независимо под каква форма се проявява и това е процес още от влизането ни в НАТО.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56