Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доктрината за Европа на регионите създаде национализма и разпада

Днес испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса поиска повдигане на обвинения срещу каталунския лидер Пучдемон и други членове на неговия кабинет в бунт, противодържавна дейност и присвояване на обществени средства, за които могат да получат продължителни затворнически присъди.

Според политолога Калоян Методиев е възможно  Пучдемон да влезе в затвора. "От началото на кризата испанското правителство прави всичко, което не трябва да прави. Влезе много рязко срещу сепаратистите, употребиха сила, кралят направи разделящо изказване, отнеха автономията, а сега повдигат обвиненията. Това, обаче ще го героизира и ще радикализира настроенията в Каталуния, което ще роди новия Пучдемон".

Методиев твърди, че една от заложените бомби в развитието на каталунската криза са насрочените за 21 декември регионални избори. "Само, че час преди да обяви суспендиране на местното ръководство, сепаратистите бяха обявили независимост. Това е една от заложените бомби, защото, ако каталунците отидат на изборите, организирани от правителството, ще признаят, че са част от испанската държава. Затова въпросът е дали те ще участват в тях. Как ще реагират каталунците на отнетата независимост – това е въпросът".

Тенденцията на отделяне на богатите провинции от бедните е набрала огромна скорост, защото тя не е отскоро, тя тръгна от разпадането на Югославия и отделянето от нея на Словения, която не искаше да плаща за Македония и Косово. Моделът е същият в Белгия, в Северна Италия и на други места, но ситуацията беше катализирана от Брюксел с призива за Европа на регионите, че трябва да се дават права на културни общности и език, твърди политологът. "Брюксел искаше да надскача националните правителства и да комуникира с регионите и това е официалната доктрина на ЕС. Неговата философия е част от разпада. В същото време националните държави няма да позволят разпадът да се случи, нито пък регионите ще спрат тенденцията на отцепване, защото вече имат самочувствие, пари, използват езика си в максимална степен. Местните езици са проводници на национализма".  

Местните култури бяха поощрени от същия ЕС и затова той не знае какво да прави. В няколко държави вече се появяват статии, които питат защо Брюксел  не подкрепя каталунците, след като настояват за развитие на регионите и за защита на човешките права, каза още анализаторът.

Той е категоричен, че сме свидетели на криза след криза в ЕС и основен виновник е  Брюксел. Те отслабваха националните правителства, за да няма национализъм и да се избегнат войните. След като е разрешена автономията местните започват да се обръщат към корените си. През езика на отделните общности започва идеята за отделяне и самоопределяне. ЕС е на двете страни на проблема. Той  преодоля  гръцката, дълговата, мигрантската, украинската криза, но кризите стават все повече и  е ясно, че Брюксел няма идея какво да прави. Нужна е или реформа, или ЕС ще преживея имплозия отвътре и то заради самия себе си. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56