Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет минути по- бързо не са по- важни от живота

Владимир Тодоров
Снимка: БГНЕС

След последните трагични инциденти правителството предлага нови мерки за сигурност на пътя. Дали и колко са уместни и приложими- по темата разговаряме с председателя на Асоциацията на пострадалите при катастрофи - Владимир Тодоров.

Радио Пловдив: Една от мерките е  шофьорите, които са извършили нарушение на пътя тутакси с патрулката да бъдат закарани до най-близкото звено на КАТ и да им бъдат съставени веднага актове. Това струва ли ви се смислено и изпълнимо?

Владимир Тодоров: Да ви кажа честно практически не си го представям как ще се осъществи. Представете си, на магистрала „Тракия” има екип на Пътна полиция, който констатира превишена скорост, спира някой и те губят два часа да го спрат, да го заведат до полицията, там да напишат актовете, той да ги прочете, да се запознае, да пише възражения... И като го заведат в районното какво ще се промени? В смисъл ще загубят неговото и тяхното време.

Такъв подход има в други държави, но той е доста по-различен. Когато в Гърция има превишена скорост те свалят регистрационните табели и ни пращат в банката да платим на момента. Само че тук, доколкото разбирам, цели се някакъв по-стряскащ ефект – да се види как изглеждат отвътре районните управления и пътната полиция. Не мисля, че това ще бъде ефективно.

Радио Пловдив: А що се отнася до останалото, което  беше казано намерение да се регулира общественият транспорт - видеокамери, които ще се слагат вътре на автобусите, не само вътре да снимат какво се случва, но и така, че да има поглед и към пътя, към ситуацията?

Владимир Тодоров: Това, нескромно мога да кажа е наша  идея, на Асоциацията на пострадалите от катастрофи. Ние от 2, 3, 4  г. говорим за ползата от видеорегистраторите. За съжаление, трябваше да минем през такива кървави инциденти. Да, в обществения транспорт задължително трябва да има задължително такива видеорегистратори, видеонаблюдение най-общо да го кажем. Точно с тези видеокамери ще се знае точно какво се случва пред автобуса и вътре в автобуса, така че до няколко месеца техническите подробности да се изчистят и транспортните фирми да се оборудват с такова видеонаблюдение.

Радио Пловдив: По мнение на един от собствениците на транспортна фирма в Пловдив това  е разумно нововъведение, още повече, че то ще е в полза и на самата фирма, защото шофьорите, кондукторите и който работи в автобуса се съобразява с това, че го наблюдават. Дисциплинираща мярка.

Владимир Тодоров: Във Великобритания такъв тип контрол съществува може би повече от 10 г. , то има и секюрити причини, дава възможност за контрол върху агресивни пътници, арогантни пътници, в Лондон ако щете има и антитерористичен елемент, така че няма да откриваме топлата вода, а просто трябва да използваме най-добрите практики, които съществуват.

Радио Пловдив: Като начало да се спазват и тези правила, които съществуват – задължителното ползване на колани, включително на задната седалка, така с едно намигване се пропуска. Доколкото сега става ясно ще се затегне контролът, както и задължително поставяне на колани в автобусите.

Владимир Тодоров: Това намигване годишно отнема около 200 човешки живота. Ние много активно говорим за популяризирането на колани на задни седалки, за използването на детски столчета. Само ще дам един пример – когато човек се вози в автомобил или автобус и той катастрофира с 50 км в час нараняванията са като падане от петия етаж. Значи никой не иска да скочи от петия етаж, но съвсем лековато отхвърля ползването на колана. Всъщност това е един от големите проблеми. Нашата асоциация ще стартира информационна кампания за ползите от коланите. Не сте чули предполагам, както и аз, примерно полицейски автомобил да спре автобус и полицаят да се качи горе да проверява  дали хората използват коланите – това звучи като някаква утопия, но трябва да започне да се случва, защото по този начин  ще научим хората. Освен това може да се въведе и законодателна промяна ако пътник не изпълни разпореждането на шофьора да постави своя колан шофьорът да има право да свали пътника от автобуса.  Нека да обясним, че един пътник без колан при катастрофа той е опасен не само за себе си – неговото тяло получава ускорение от  2,5 – 5 т, което може да убие друг човек, който си е сложил предпазния колан. Така че има какво да се прави.

Радио Пловдив: Докато преди години една от основните причини за катастрофи се сочеше лошото състояние на пътищата, сега се оказва, че и добро да е то, и да е обезопасено, и маркирано с какво ли не няма спирачка за този, който е решил да си троши главата, без да мисли, че ще причини същото и на други.

Владимир Тодоров: Веднага пак се връщам към чуждия опит – много по-добри пътища има в други държави, само се тяхното построяване върви ръка за ръка със система за видеоконтрол. Автопаркът на Запад е много по-добър. Давам  км. При техния добър автопарк и добрите магистрали как се ограничава скоростта? Ами с тотален видеоконтрол, камери, които са по 500 м и засекат ли превишен скорост няма начин  да не се плати глобата. Всъщност, при това е големият проблем, че ние правим пътищата, не слагаме камери и след това даваме възможност на пътните хулигани да правят залози От София до Бургас как ще стигнат за два часа време.

Радио Пловдив: Планират се  и промени в регламентите, по които ще се наблюдават автоморгите, отново се говори за обучението на младите шофьори, отново се говори за контрол на пунктовете за технически  преглед. Като че ли всичко това сме го минавали?

Владимир Тодоров: Темата за сервизите е нова. От управляващата в момента партия обещаха да направят закона за автосервизната дейност, който да регламентира този бранш, защото в момента е абсолютен хаос и всеки, който има чук и клещи може да си отвори  автосервиз.  Автоморгите също спадат към този проблем, защото там пък се бълват резервни части, разглобяват се крадени автомобили, абсолютно също безконтролно е, така че това е нормално да се въведе регламент, да има някакви изисквания.

Много се направи за шофьорските курсове, но това, което сега излезе на преден план е, че не се осъществява контрол върху часовете по кормуване. По норматив те трябва да бъдат 31 ч, младите шофьори трябва да се обучават да кормуват, трябва да имат 3 ч на магистрала, трябва да пътуват в тъмната част на деня – за съжаление това не се случва. И ние тук ще настояваме това да се промени, има начини да се следи тези часове дали реално се използват. Но трябва да се демонстрира воля за борба със сивия сектор, защото много автошколи са на ръба на закона. Много автошколи промотира курсове по 200 лв, което няма как да се даде качествено обучение, т. е. вземат се едни хора с ниски цени, те не се обучават добре и се бълват едни убийци, които след това или убиват себе си или убиват някой друг.

Нека да кажем и малко добри неща – да кажем, че с 50 души по-малко са загиналите от миналата година, надяваме се това да се запази и до края на годината да са много, много по-малко загиналите. Толерантност пожелавам на вашите слушатели, защото 2,3, 5 минути няма да решат на никого проблема.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58