Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриха западната крепостна стена на Небет тепе и още 2 кули

Скоро Малтепе може да бъде археологическа сензация, смята директорът на РАМ - Пловдив

| обновено на 22.11.17 в 15:46
Небет тепе
Снимка: Plovdiv24.bg

Тазгодишните разкопки на Небет тепе в Пловдив приключиха с частичното разкриване на западната крепостна стена на обекта, както и на още 2 кули. Това разказа пред Радио Пловдив директорът на Регионалния археологически музей (РАМ) доц. Костадин Кисьов.

Екипът на археоложката София Христева е разкрила и установила траекторията на западната крепостна стена, още 2 кули и други крепостни съоръжения. Това показва, че интензивният градеж на Небет тепе е от 1 - 2 век, т.е. ранноримската епоха. Доказват го и множество открити римски монети и апликации от конска сбруя.

Костадин Кисьов уточни, че за тази година проучването на Небет тепе приключи, но разкопките ще продължат поне още няколко години. Това не пречи туристите да посещават обекта. Така е по цял свят - туристите наблюдават разкопките, които продължават, и така дори се превръщат в атракция за посетителите

Откритията, направени през миналата и тази година, ще бъдат подготвени за експонирането им.

Малтепе

Приключиха разкопките и на най-голямата тракийска могила у нас - Малтепе край с. Маноле, финансирани от община Пловдив. 

След 4-месечна работа археолозите откриха основите на сграда от 3 век след Христа, 2 гроба, култови ями, над 40 римски монети и множество метални предмети. 

Сградата е била с размери 8 на 5 метра, изградена от дървени колове, стените измазани с глина, а подът - тухлен. Вероятно е била временно жилище, обслужвала е процеса по издигането на могилата. Там може би са живели хората, охранявали или издигали могилата, разказа още директорът на РАМ – Пловдив, който е ръководител на разкопките.

Направено е и пълно геофизично проучване на Малтепе, което е много важно за бъдещото изследване на  могилата. Така имаме пълна представа какви съоръжения има вътре в нея. Самата могила е свързана с покриването и съхраняването на монументално гробно съоръжение, което ще разкрием вероятно следващата година.

Смятам, че съвсем скоро Малтепе ще бъде една от сензациите в българската археология, заяви доц. Кисьов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пламен Монев с нова живописна изложба в галерия "Дяков"

Тазгодишният лауреат на Годишната награда на Галерия „Дяков“ за принос в развитието на живописта Пламен Монев открива  изложбата си „Между Черно и Бяло море“. Живописните му платна  водят почитателите на места, където очите се изпълват с необятността на морската шир, дори когато тя е само загатната. Монев е завършил  Националната..

обновено на 19.09.24 в 10:08

Куклената актриса Мария Лазарова представя книга

Куклената актриса Мария Лазарова написа първата си книга за деца. Повече от 25 години животът й е свързан с ДКТ Пловдив, където участва в стотици постановки, превръщайки се в познати и непознати герои. През 2000 година напуска трупата и се отдава на магията на телевизията. Заедно с нейния син Георги Лазаров – актьор и режисьор, създават..

публикувано на 19.09.24 в 10:05

Увлекателен разказ за Япония от първо лице

Книгата на Юлияна Антонова Мурата „Хай хай, Япония“ ще бъде представена в Дом на културата „Борис Христов“. Това е последната книга от четирилогията с кратки разкази по истински случаи и е послание за приятелство. Юлияна Антонова-Мурата е завършила 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ и немска филология и психология..

обновено на 19.09.24 в 09:12

Два спектакъла на "Сцена на кръстопът"

Спектакълът „Метаморфози по Овидия"  на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград е поредното заглавие, което пловдивската публика ще види в рамките на 28-то издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Спектакълът под режисурата на Стайко Мурджев и сценография и костюми на Никола Налбантов е с номинация Икар..

обновено на 19.09.24 в 08:42

"Вицекралят Банк" гостува на сцената на Драматичния театър

Националният театър на Будапеща – Унгария представя „Вицекралят Банк“ от Йожеф Катона на Голяма сцена на Драматичния театър. Режисьор на спектакъла е Атила Виднянски. Мащабната историческа драма с размаха на Шекспирово платно разказва за смутните времена на Средновековието.  Пиесата заема особено място в историята на Унгария. Забранена от..

публикувано на 18.09.24 в 09:06