Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъвчетата Масуд и Терез станаха национален въпрос

Казусът с дете лъвчета Терез и Масуд стигна до премиера Бойко Борисов. С него и с министъра на околната среда и водите Нено Димов се срещнаха  след протест пред Министерския съвет представители на неправителствените организации „Четири лапи“ и „Дивите животни“. Те са недоволни от решението на общинския съвет в Разград да даде за отглеждане двете животни на зоопарка в Пазарджик.


Пред Радио Пловдив Явор Гечев от „Четири лапи“ каза, че министър Димов се е ангажирал, ако се наложи, да конфискува лъвчетата. Димов е казал също, че животните няма да бъдат настанени в Пазарджик. Преди това от „Четири лапи“ ще поискат от разградския областен управител да спре решението на местния общински съвет.

Разградските общинари нямат моралното право да се разпореждат с животните. Грижите за тях и в момента продължават в софийска клиника, каза Гечев. Според него и пазарджишкият зоопарк няма да се справи с отглеждането им, въпреки лиценза, който притежава.

Зоопаркът в Пазарджик може да се грижи за лъвчетата Масуд и Терез, потвърди пред радио Пловдив управителят Петко КуртевКомплексът има опит в отглеждането на едри хищници и притежава всички необходими лицензи, добави той. По думите му преместването на животните не може да стане веднага. Преди това в зоопарка трябва да се построи клетка за тях и да се планира изхранването им, както и всички останали грижи.

Двете лъвчета са родени в зоокъта в Разград. Местният общински съвет решава да ги дари на зоопарка в Пазарджик.

Организациите "Четири лапи" и "Диви животни" обаче са против. 

От "Четири лапи" твърдят, че животните са оцелели след раждането си благодарение на грижите на техни активисти, които са ги отвели в София и са ги настанили във ветеринарна клиника "Добро хрумване". 

Освен че бяха спасени, за двете лъвчета бе намерен приемен дом в Холандия, в който да живеят в естествена среда преди да отпътуват за Южна Африка, отбелязват от "Четири лапи".

В прикачените файлове можете да чуете разговорите на Антоанета Петричанска с управителя на пазарджишкия зоопарк Петко Куртев, както и с Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21