Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Тотев: Всички заедно да променим Пловдив за 2019г. !

| обновено на 02.01.18 в 11:46
Автор:

Всички показатели водят до извода, че изминалата година е една от много успешните за бизнеса и икономиката на страната в най-новата й история. Със същата сила това важи и за Пловдив, казва в интервю за БТА кметът на града Иван Тотев. 

Той добавя,  че много местни компании инвестират вече тук със самочувствие и мисъл за бъдещи вложения.  

Към настоящия момент, по данни на община Пловдив, еквивалентът на данъка, налаган при придобиване на имущество по възмезден начин, който е 2,5 на сто от прихода, е над 600 милиона лева, добавя Тотев. На тази база той определя годината като рекордна в историята на Пловдив, тъй като приходът за общината надхвърля 16 милиона лева. 

Във връзка с разширяването на инвестициите и разкриването на нови работни места в Пловдив се отчита безработица от около 3%, което според експертите е санитарният минимум, отчита кметът. 

Увеличаването на населението води до затруднения и в трафика, а за да се отпуши придвижването между отделните квартали и икономическите зони на града е наложително да се изгради още един мост на река Марица. По думите на Иван Тотев това е ключов инфраструктурен проект за общината. За него вече има внесен технически проект и ако всичко върви добре очаква се през май следващата година да се издаде разрешително и да започне строителството.  

През тази година ще започне ремонт и на "Кукленско шосе", който, според кмета е задължителен заради старото осветление, тротоари и пътна настилка и там ще се работи около 2 години. 

Заради 2019 година ще трябва да развиваме културната инфраструктура на града, допълва Иван Тотев. По думите му, това означава нова галерия на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон", реконструкция на бившето кино "Космос" и на галерията на ул. "Съборна" в Стария град.  Министърът на културата Боил Банов вече се е ангажирал с ремонта на Концертна зала, 500 000 лева от бюджета на общината са за Кукления театър, с още толкова ще го съфинансира и министерството на културата. 

Дори и да не се свърши всичко до 1 януари 2019 година важен е принципът, че всички ще бъдат ангажирани да променят града, посочва кметът на Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Усилията на служебния кабинет са да повиши доверието в изборите

От Пловдив стартира поредица от срещи на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по провеждането на изборите, с областните управители и представители на служби ГРАО. На днешната среща присъстваха представители на областните администрации в Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. „Особено внимание ще обърнем..

публикувано на 12.09.24 в 15:48

Пуснаха движението по "Кукленско шосе", през уикенда слагат маркировката

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри ремонтираната 850 метрова отсечка от бул. "Кукленско шосе" от улица "Индустриална" до митницата. Това е последната - трета част от ремонта на пътя от плана за тази година.  Финасирането му в размер на 5 милиона беше предоставено целево от държавата в началото на годината. Сменен е водопроводът по трасето,..

публикувано на 12.09.24 в 13:50

Пътят към Кючука ще минава през моста "Тодор Александров"

Бетонният мост ще носи името на революционния деец на ВМРО Тодор Александров. Това решиха общинските съветници, като приеха почти единодушно предложението на „Браво, Пловдив“. Предложението беше прието след почти едночасов дебат, в който се включиха почти всички политически сили и дори беше предложено мостът да бъде кръстен „Бяло море“...

публикувано на 12.09.24 в 13:49

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора"

Основният свидетел на прокуратурата по делото "Дебора" е таксиметров шофьор. Според обвинението той е откарал обвиняемия Георги Георгиев на адреса, където е срещнал Дебора.  Свидетелят обаче твърди, че не помни на кой точно адрес е отвел Георгиев и е научил адреса от полицията по-късно. Това каза адвокатът на Георгиев в почивката на..

публикувано на 12.09.24 в 13:39

Кола гори на магистрала "Тракия" близо до Пловдив

Кола избухна в пламъци на аварийната лента на автомагистрала „Тракия“ в района на Пловдив. Инцидентът е станал около отбивката за Войводиново, в посока София,  сигнализират в социалните мрежи пътуващи по аутобана. От превозното средство се стеле гъст черен дим.  Движението в района е затруднено, уточняват водачи. 

публикувано на 12.09.24 в 10:39