Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на книгата на Никола Добрев "Срещи по пътя"

| обновено на 20.01.18 в 10:55

Снимка Доц. д-р инж. Никола Добрев,  ще представи книгата си „Срещи по пътя“ в Камерната зала на Драматичен театър „Пловдив“.



В книгата на Никола Добрев „Срещи по пътя“ читателят е привлечен от откровението на автора, дългогодишен директор на КЦМ. . С много човешка топлота, увлекателно и неподправено инж. Добрев разказва за сложния си житейски път, за личностното и професионалното си израстване като научен специалист, инженер-металург и мениджър, поясняват издателите от "Контекст".

Авторът не натрапва спомените си. С фина и деликатна прозорливост той ни напомня, че всеки от нас трябва да търси корените на жизнения си път в семейната среда, в училището, сред приятелите. Превръщането ни в зрели, целенасочени и успешни личности донякъде е по волята на случайността и съдбата, внушава с разказа си инж. Добрев, но в още по-голяма степен е плод на нашето собствено вътрешно израстване на основата на житейския ни път и на житейския избор, който правим.

Повествованието на инж. Добрев е обагрено с тънка, едва доловима нотка на самоирония, която е най-зрелият показател за мъдрост и човечност.

Въпреки трудностите и превратностите на обществения ни живот през последните три десетилетия инж. Никола Добрев разказва за своя професионален път и за промените, на които той е не само свидетел, но в които е и активен участник, с чувството за достойно изпълнен личен, професионален и обществен дълг.

Спомените на инж. Добрев безспорно са ценен принос за най-новата ни история, защото документират пътя на съхраняване и израстване в индустриална структура по световните стандарти на ключово за българската икономика предприятие – КЦМ АД. Читателят ще остане удивен да осъзнае, че борбата за запазване на КЦМ АД е не само битка за настоящето и бъдещето на металургията у нас, но и битка в името на хората; битка за тези, които намират своето поприще и житейско призвание в металургията, а така също и за хората, които живеят в околностите на предприятието. Грижата за тяхното здраве се осъществява чрез изграждане на най-модерни системи за екологична ефективност и екологична защита и чрез специални социални програми за подпомагане.

„Срещи по пътя“ на инж. Никола Добрев е доказателство за това, че когато силно желаеш нещо, когато не се страхуваш и се бориш за постигането на дадена цел, няма сила, която може да те спре по пътя, посочват още от издателство "Контекст".

Аз лично съм доволен от премиерата на книгата. Емоционалното преживяване беше много приятно. Колкото и да е биографична, не се подчинява на хронология. Свързана е повече със събития, които обхаващат моето израстване, като ученик, младеж, инженер и след това, бурните времена около прехода след 1989-та година. Тогава КСМ трябваше да бъде сринат, е точната дума. КЦМ вече е световна величина, Европа и света го признават, много повече, отколкото в България.Иска много труд, много работа, много постоянство, и естествено малко късмет. В момента България притежава най-уникалната технология в света за производство на олово. Цял свят ни се очудва, а на времето искахме всичко ада азатрием. Ние успяхме, а на младите казвам, да не се плашат!
Интервюто с доц. д-р инж. Никола Добрев е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Античният театър събира опера и оперета в грандиозна гала

Спектакълът-калейдоскоп „Viva l`operetta, viva l`opera“ ще бъде представен на Античния театър. Участниците предлагат на публиката романтична разходка във Венеция, посещение на бал в Савоя или из бохемските улици на Монмартър с обединяващите теми в оперетни шедьоври и оперни класики под диригентската палка на музикалния директор на Виенската..

публикувано на 23.08.24 в 10:16

В "Срещите" - за не/възможното бъдеще

Тази събота "Срещите" ви предлагат разговор по книгата на британския журналист Хеймиш Макрей "Светът през 2050 година".  Как ще изглежда светът през 2050 година? Какво влияние ще окажат на нашето глобално общество сложните сили на промяната – демография, околна среда, финанси, технологии и идеи за управление? Един от водещите анализатори на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15

„(Едно)временно“ графика и масло на Симона Благоева

Първа самостоятелна изложба открива в родния си град Пловдив младата художничка Симона Благоева. Експозицията е озаглавена „(Едно)временно“ и съдържа цикъл графика и маслени картини. Изложбата е подредена в Галерия „Арсенал“ на ул. „Магура“ № 4 в Квартала на творческите индустрии „Капана“. Симона Благоева очаква своите приятели и тези на..

публикувано на 23.08.24 в 08:44

Изложба в Пловдив по случай Деня на независимостта на Украйна

В Музейна галерия „Димитър Георгиев“ в Пловдив се открива изложба на украинска художничка Оксана Стратийчук . Експозицията е под мотото „Пейзаж и натюрморт“ и е посветена на Деня на независимостта на Украйна, който се чества 24 август.  Проявата е под патронажа на почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев и Посолството на..

публикувано на 23.08.24 в 07:48

Тракийският храм от III век пр. Хр. ще бъде експониран

" Тракийски храм от III век преди Христа ще експонираме в Пловдив. Това е уникален обект за България, който няма аналог по нашите предели.", смята директорът на РАМ Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов . Той поясни, че разкопките на Голямата могила, в район Южен, с височина 12 метра са продължили три години.  Кметът Костадин Димитров каза, че за..

публикувано на 22.08.24 в 11:11