Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората от кв. "Писковец" в Пазарджик недоволстват заради системно обгазяване

Нерегламентираното изгаряне на отпадъци идва от мебелна фирма "Колорадо"

| обновено на 24.01.18 в 15:37

Живеещите на улица "Хеброс" в Пазарджик вече втора година са обгазявани системно от работещата в съседство мебелна фабрика "Колорадо". В писмо до Радио Пловдив те посочват още: 

Пишем ви живущи от улица "Хеброс" в гр. Пазарджик. От доста време всяка сутрин сме принудени да дишаме сажди и пушек с вещества от цялата Менделеева таблица, които бълва комина на мебелната фирма "Колорадо". Най-вероятно инсталациите работят и през цялата нощ, но заради тъмната доба това не се вижда.

Така или иначе вече сме направили куп оплаквания в местния РИОСВ, но от там ни обясниха, че могат само да слагат актове на тази фирма. 
Въпросът е кой ще плати нашето здраве и това на децата ни. Надяваме се, че като дадете повече гласност на тази порочна действителност институциите в този град ще се трогнат!

Ваня Кочева,  жител на квартал "Писковец" съобщи, че тук има 14 къщи, както и един голям жилищен блок с три входа, но също така на територията са разположени тенис кортове, където тренират деца.  

От РИОСВ- Пазарджик заявиха, че са направили проверки и е установено нераглементирано изгаряне на отпадъци в района на фирмата. Те са практикували изгаряне на трици, изрезки и ПДЧ в котлите, които служат за отопление. Заради това замърсявене на околната среда собственикът Благой Ангелов Ангелов ще получи акт от 10 000 до 50 000 лева. 

Точната сума на постановлението ще бъде оповестена до няколко дни, посочи инж. Панайот Далакчиев, заместник - директор на РИОСВ-Пазарджик. Той уточни, че за последните две години това е трето поред нарушение на законите. 

Фирмата вече е глобена и всеки месец плаща по 114 лева за допуснат над нормата във въздуха въглероден окис. При проверка направена на 20 декември 2017 г. е станало ясно, че санкцията ще се плаща в троен размер, защото са пусанали котлите без уведомяване на РИОСВ.
Потърсихме за коментар ръководството на фирмата. До този момент няма тяхната позиция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07