Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Доходен съюз" е доста утопично намерение

Икономическият експерт Лъчезар Богданов коментира за Радио Пловдив инициативата „Доходен съюз“ и дали е възможно  да има изравняване на доходите за еднакъв труд в Източна, Централна и Западна Европа. Според него това няма как да се случи от гледна точка на политическия процес и вземането на решения. По-важното е, че подобна идея се сблъсква с икономическата логика. 

Заплащането във всяка отделна страна, във всеки отделен бранш в крайна сметка отговаря на търсенето и предлагането на труд в съответния град, регион - хората са  със съответни умения и професия. Когато има големи различия съответно  в търсенето и предлагането на труд много трудно може да се постигне изравняване с административни мерки, коментира Лъчезар Богданов. 

Защо бихте направили един завод в Латвия, Румъния и България, ако трябва да заплащате еднаква сума за един работник? - попита икономическият анализатор.

По думите ако се изравни заплащането остава въпросът - какво е предмиството на страните, където в момента има по-ниско заплащане на труда. От друга страна самата идея, че има абсолютно еднакъв труд е доста утопична.

Целта е натиск за повишаване на разходите на труд в страните, където възнагражденията са по-ниски. Това е натиск на синдикалните организации в по-богатите държави. Синдикатите от Западна Европа. От една страна част от бизнесите се пренасят на изток в рамките на съюза .  От друга страна за това, че има по-ниски доходи в страните от Съюза има миграция. Така работниците от по-бедните страни конкурират и са готови да работят дори и за по-малко пари в богатите страни. Хора от източна Европа биха заели работните места за по-малко доходи. Така се увеличава предлагането на по-евтин труд. Това е контекстът на дебатите, допълни икономическият анализатор. 

Според него все пак, ако наистина имаме отворен пазар, ако наистина се позволи на стоките, услугите и капиталите свободно да преминават държавните граници в рамките на общия пазар - този процес наистана може да се случи. Например в Чехия, разликите на заплати там и в Австрия, или Чехия и Германия -разликите са много по-малки, отколкото преди 20 години.

В България проблемът е в липсата на инвестиции. Фъкт е и регионалното неравенство в заплащането.

Това, което може да отключи бърз икономически растеж и от там бърз ръст на доходите е да привличаш нов капитал. През последните години имахме икономически ръст без свеж капитал, а с натоварване на мощности в рамките на съществуващата икономическа структура.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56