Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Джумая джамия изпиха традиционното "Кафе на толерантността"

Представители на всички етноси в Пловдив се събраха на традиционното "Кафе на толерантността" в Джумая джамия, което е демонстрация на взаимно разбирателство и мирно съжителство. 

На срещата, която се провежда по инициатива на Джамийското настоятелство в града, присъстваха посланикът на Турция у нас Хасан Улусой, главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова, заместник-областният управител Евелина Апостолава, заместник-кметът на града Георги Маринов, представители на турската, руската, еврейската общност. 


За първи път турската общност отправи покана за Кафе на толерантността през 2015 г. по повод годишнината от нападението над джамията. Вандали разбиха витрините и се опитаха да запалят сграда към Джумая джамия използвайки протестите срещу Главно мюфтийство, което поиска редица имоти от български общини. 

През всички години досега всички присъстващи определят посланието на тези срещи като изключително важно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Локализираха пореден пожар на Младежки хълм

Пореден пожар пламна на Младежкия хълм този следобед, съобщиха от пловдивската пожарна.  Сигнал за огъня, лумнал откъм южната част на хълма, над Факултета по дентална медицина, е подаден в оперативния център на РДПБЗН-Пловдив след 16 часа.  На място са изпратени два противопожарни автомобила, които бързо са локализирали огнената стихия.  Това е..

публикувано на 24.10.24 в 17:21

Задръстване в Остромила след катастрофа с ранени

Тежка катастрофа доведе до сериозно задръстване на пътя за Овощарския институт, съобщиха от полицията. Около 15.50 ч. е получен сигнал на спешния телефон 112, че два автомобила са се блъснали. По предварителни данни лек автомобил „Субару“ с 38-годишен шофьор е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е блъснал във „Форд“, управляван от..

публикувано на 24.10.24 в 16:47

Синята зона в Смолян се разшири с нови места за платено паркиране

Община Смолян разшири зоната за платено паркиране в града, информираха от общинската администрация. Към синята зона са присъединени още 11 паркинга, които са обозначени с информационни табели за реда за паркиране.   Определянето на нови терени за платен паркинг е след решение на Общинския съвет от 26 септември. Към досегашната синя зона се прибавят..

публикувано на 24.10.24 в 14:09

Над 18 000 души са заявили помощ за отопление в Пазарджик

В област Пазарджик 18 435 души са подали заявления за целева помощ за отопление, съобщиха от Регионална дирекция  "Социално подпомагане"-Пазарджик. Отпусната и изплатена е вече помощта на 15 100 лица и семейства в размер на общо близо 8 362 000 лева за област Пазарджик. Отказано е подпомагане по близо 2 000 заявления – декларации. Подадените заявления..

публикувано на 24.10.24 в 13:37

Мъжът, обвинен за фалшиви кремации, излиза от ареста срещу 5 000 лева

Арестуваният погребален агент Николай Амбарев беше освободен с парична гаранция от 5000 лева, реши Пловдивският окръжен съд. Мъжът беше задържан след установяване на фиктивни кремации и прибрани за тях пари от клиенти. Според магистратите безспорно има доказателства за авторството на деянието. В същото време обаче няма данни Амбарев да..

публикувано на 24.10.24 в 13:12