Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Циклите на сеизмична активност изключват силен трус в Пловдив

| обновено на 22.02.18 в 17:35

Земетресението от тази нощ беше със сила 4,6 по Рихтер и епицентър 2 километра североизточно от Асеновград.  Регистрираните вторични трусове са над 30, но с нисък магнитуд

Професор Емил Ботев, ръководител на департамент „Сеизмолозия“ в Националния институт по Геофизика, геодезия и география при БАН определи днешното земетресение в пловдивско със сила 4,6 по скалата на Рихтер като слабо.  

Това е от категорията на т. нар. слаби земетресения, които са в интервала между 4 и 5 степен по Рихтер. От пета към шеста степен започват умерено силните, за да прераснат в типично силни от шеста и седма степен.

Специалистите очакват утихване на сеизмичната активност.  Само 4 от тези 30-тина труса, които се случиха след първия, са с магнитуд 2-2,5 по Рихтер.Това е така, защото познаваме развитието на този процес, който се свързва с епицентрална зона около  Крумово – Катуница, която се активизира четири пъти за последните три десетилетия.

 Доброто е, че сеизмичният процес са развива на голяма дълбочина, която е средно около 15 километра. Това не са повърхвостни събития, които са характерни за района на Чирпан. Трусът е бил вертикален. 

Проф. Ботев подчерта, че през последните десетилетия наблюдават цикличност на земетресенията средно през 5-6 години със сила 4-4,5  в пловдивско - маришката система. Това говори за разтоварване на системата. Възможно причина за това да е поредицата силни земетресения в района в началото на 20 век – в Пловдив, Чирпан и Поповица. Тези три труса преди 90 години са пораздробили тази повърхностна част на земната кора, която сега не издържа на бавно натрупващите се напрежения. 

Той даде за пример придвижването на Горно-тракийската низина, което е 1-2 милиметра годишно, докато в Гърция  е 35 мм годишно. И така натрупването на напрежения става по- бързо. Тук сме свидетели на едно постоянно разтоварване на тези напрежения и нашето предположение е, че много по- бавно ще се натрупат напрежения за силни земетресения каквито са били в миналото.

Сеизмолозите не намират връзка между земетресенията през последните часове в Йонийски море, Солунско и още няколко труса на остров Крит. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Огнян Димов

Тревожностите се засилват през последните десет години

В Деня на психичното здраве в програма "Ден след ден" говорим за тревожността с психоаналитика и психотерапевт д-р Огнян Димов . Той е член на Европейската асоциация на психоаналитиците, автор на две книги.  Д-р Димов каза, че тревогите на делника са най-често за илюзорни и замаскирани ситуации, провокирани от битовата част на ежедневието ни...

обновено на 10.10.24 в 16:44

Някои автобусни линии в Пловдив почти ги няма

Няма никаква опасност Пловдив да остане без градски транспорт. Всичко е под контрол.  Гражданите няма да усетят тези наши маневри тук . Това заяви пред Радио Пловдив заместник-кметът по обществения ред  Ангел Славов , който отговаря и за транспорта. Коментирайки решението на  Община Пловдив да прекрати договора си с превозвачите от..

публикувано на 10.10.24 в 16:15

Продуктите от микроферми трябва по- лесно да стигат до пазара

Работна кръгла маса на тема „Предизвикателства пред семейното фермерство и развитието на селските райони в България ” ще се състои днес в Пловдив.  В Аграрния университет фондация „Земята - източник на доходи“ - Пловдив, организира дискусия за състоянието на дребния бизнес в селските райони. Осбсъждат се и възможности за неговата подкрепа, както..

публикувано на 10.10.24 в 11:49

Раздутите разходи ще доведат държавата до фалит

Прогнозата, че така както се кани да харчи, държавата върви към фалит,  е на социолога Кънчо Стойчев, който е и зам.- председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Работодателската организация апелира към повече фискална дисциплина и се обяви срещу увеличаване на заплатите в публичния сектор и пенсиите. Според Кънчо Стойчев..

публикувано на 10.10.24 в 10:35

Зависимостите се увеличават, има пациенти с двойни диагнози

10 октомври е Световен ден на психичното здраве. Стигмата и предразсъдъците към психичните разстройства са сред основните проблеми в психиатрията.  750 пациенти с психични разстройства се лекуват в Клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“. Там работи доц. д-р Севдалина Кандиларова, която преподава на студентите по психиатрия и..

публикувано на 10.10.24 в 10:09