Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти имат 5 дни да предложат мерки за укрепване на свлачището край Тикале

| обновено на 14.03.18 в 21:15

Комисия от близо 20 души - учени, експерти и шефове на институции имат пет дни да определят състоянието и да дадат мнение за срутището, което затвори главния път Смолян-Мадан. 

След заседание в общинската администрация в Смолян топ експертите заминаха на оглед на най-голямото срутището в страната, което затвори достъп до 11 смолянски села.  Те обобщиха, че на този етап е недопустимо отварянето на пътя Смолян – Мадан, а при активен свлачищно-срутищен процес е недопустимо да се разчиства частта, която благоприятства стабилизирането на скалните маси. 

Доц. Стефчо Стойнев - ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет в София обясни, че експертите ще набележат мерки и разработят програма, с която АПИ да възложи детайлни проекти за стабилизиране на свлачището и на потенциално опасните зони около него.  
Ще се запознаем с този район, ще обследваме този участък и до 19 март ще дадем заключения за вземане на мерки.
По думите му няма увеличение на обхвата на свлачището, а причините за активизирането му са комплексни:
Бързото снеготопене, този голям марж на изменение на температурите - от минус 15 на плюс 15 градуса - са предизвикали едно значително инфилтриране на вода в дълбочина и тъй като масивът по принцип в този район е охлабен, тези води са попаднали в зоната на пукнатините, променили са състоянието на запълнителя на пукнатините и са благоприятствали развитието на този процес. Разбира се, има и други фактори. Имаме идея да ремонтираме водопровода в този участък, тъй като той е нов, а ние сме убедени, че той в момента не пропуска вода, но той е поставен в зоната на стар водопровод, който не е демонтиран така както трябва, в резултат на което тази зона стои разхлабена.

Първоначалните огледи и видеокадри от дрон над свлачището показаха пукнатини до 100-150 метра. Пътят Смолян-Мадан остава затворен заради свлачището при Тикале, а като обходен маршрут се използва трасето Смилян-Рудозем.  Започна изграждане и на обходен път от село Влахово до сeло Тикале.

Само за укрепване на свлачищата в страната са необходими над 1 млрд.лева, напомни министърът и отбеляза, че сега на финансиране се разчита от бюджета на МРРБ, като за тази година с увеличението има почти 18 млн.лева, на пари от междуведомствена комисия по възстановяване към МС и на оперативна програма "Околна среда", в която за свлачищата има 65 млн.лева. Свлачищата в страната са над 2000, като за миналата година нововъзникналите са над 40, а за тази година министър Нанков очаква дори да са повече. Само за миналата седмица има около 18 свлачища по републиканските пътища, допълни Нанков и предупреди, че тези явления ще зачестят заради климатичните промени. Тези 18 млн.лева на МРРБ няма да ни стигнат само за укрепването на свлачището в област Смолян, коментира министърът. 

Според Николай Нанков създаването на катастрофичен пул за преодоляване на щетите след природни бедствия е сред решенията, които ще преодолеят недостига на средства на държавата за такива цели. Идеята е била наскоро обсъдена с вицепремиера Валери Симеонов и ще бъде дискутирана и с премиера Бойко Борисов. Той обясни схемата за попълване на катастрофичния пул /фонд/, като за частни имоти, фондът се генерира през данък "сгради" или през минимална годишна целева вноска на собствениците. Друг начин е при застраховка на публична или частна собственост процент да отива във фонда. Той се администрира от управителен или надзорен съвет, който включва застрахователи, НПО, държава. 

В прикачения файл можете да чуете интервюто на Иванка Петкова с доцент Стефчо Стойнев от Минно-геоложкия университет, който е част от групата експерти







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Български и американски пилоти участват в "Тракийско лято"

Ден за гости и медии на ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка „Тракийско лято - 2024“ ще се състои днес на летище Пловдив. На събитието ще присъства министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов. Присъстващите ще бъдат запознати с протичането и резултатите от..

обновено на 24.08.24 в 07:34

Мирно шествие провеждат украинските бежанци в Пловдив

Мирно шествие под надслов „С Украйна в сърцето!“ ще се проведе тази вечер от 18:30 часа в Пловдив. То ще тръгне от дом „Левски“ на Главната и ще завърши на площад „Централен“ в 19 часа.   Организатор на събитието за  33-та годишнина от Независимостта на Украйна е фондацията на Наталия Елис. Тя заедно с деца и жени, пристигнали в Пловдив, заради..

обновено на 24.08.24 в 07:34

Еко базар събира пловдивчани в Дондуковатa градина

Шестото издание на екологичната инициатива Re:Bazaar ще посрещне пловдивчани и гости на града в градината на ул. „Христо Г. Данов“, съобщиха от район "Централен".  Инициативата ще се проведе от 17 до 22 часа. Предвидени са образователни игри, свързани с опазването на околната среда и водите и различни работилници за рециклиране. Събитията се..

обновено на 24.08.24 в 07:34

Oграничават движението по част от ул. "Георги Бенев“

От 6 до 16 часа днес се спира движението на автомобили по ул. "Георги Бенев" в пловдивския район "Северен".  Причина за временното ограничаване на трафика е извършването на довършителни дейности за пускането на екслоатация на Голямоконарско шосе.  То важи за участъка от бул. ”Васил Априлов” до бул. ”Васил Левски”. Променя се и  част от м аршрута за..

публикувано на 24.08.24 в 07:20

Само 35 кандидати да са директори на училища в Пловдив и областта

Регионалното управление на образованието в Пловдив съобщи, че до конкурса за директори на 29 училища допуска 35 кандидати. На сайта на управлението са публикувани имената, които комисията по допускане определи. Там са обявени 13 кандидати, които по първоначалните критерии не отговарят за участие в надпреварата и отпадат. От РУО също така съобщиха, че за..

публикувано на 23.08.24 в 13:32