Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЕМ показва "Великден в България, Чехия и Словакия"

| обновено на 05.04.18 в 09:16
Снимка: Александър Димитров

Регионалният етнографски музей в Пловдив открива изложбата „Великден в България, Чехия и Словакия“. 

Тази изложба разказва за общото и различното в традициите на трите страни. Могат да се проследят запазените езически обичаи, разпространени при нас и при тях, както и да се види доколко християнството е променило народните вярвания и представи.

Пролетните ритуали за възраждането на природата, с които е свързана и великденската обредност, са представени според използваните в тези страни Юлиянски и Грегориански календар. 

В България цикълът включва обичаите от Месни и Сирни Заговезни, Маскарадните игри, Конския Великден – Тодоровден, Лазаруване и Връбница, т.е. седемте недели на поста. А в Чехия и Словакия постът започва с Пепеляна сряда и продължава шест недели до Възкресение, като са отразени всички народни обичаи през това време. 

При тази съпоставка ясно се очертават обредите, свързани със земеделските жертви, които са общи за трите страни. Или лазаруването, един обред на инициация за девойките, който се възприема, като обичай с древни  корени.

Изложбата представя богатата обредност около самото Възкресение и различните традиции, които има при нас и при тях. Любителите на красивите писани яйца ще могат да научат колко различни техники се използват за украсата им; за традициите, запазени от Средновековието до днес, както и за новите иновативни подходи, използвани в ХХІ век.

Всеки дошъл ще намери нещо ново и интересно, което да отнесе със себе си от тази многоцветна изложба. Със сигурност ще се обогати с много нови неща за културата и народните обичаи на близки в развитието си държави от Средновековието, които след приемане на християнството, тръгват по различен път. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефан Цанев е гост в "Срещи" тази събота

С госта ми Стефан Ценев се срещнахме дни след неговата 88 годишнина. Първото, което ми каза: Истините не са вкусни....  И потекоха размисли за времето, човека, българина... демокрацията....  Поетът пожела да завърши с вопъла: "Човече, откъсни очи от земния бит и погледни нагоре към звездите... и може би няма да живееш толкова глупаво!..

публикувано на 13.09.24 в 18:31

Пловдив посреща Райна Кабаиванска на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN завършва с блестящ акцент в юбилейната година на Райна Кабаиванска - 2024 г. На Античния театър гостува световната оперна прима и седем международно известни артисти от нейната школа. Александрина Михайлова, Бая Саганелидзе, Вероника Симеони, Мила Михова, Рейналдо Дроз, Тони Незич и София Соловий ще преведат публиката през..

публикувано на 13.09.24 в 17:55

Театър „Хенд“ открива сезона със спектакъла „Писмото“

Пловдивският театър „Хенд“ открива 15-тия си юбилеен сезон със спектакъла „Писмото“ на световноизвестния майстор на комедията Паоло Нани.  Заради неповторимия му стил и брилянтни актьорски превъплъщения той е титулован като един от най-великите клоуни в света. Спектакълът, който гостът ще представи пред публиката, е известен още и като..

публикувано на 13.09.24 в 08:34

Представят "Оскар и розовата дама" на "Сцена на кръстопът"

В рамките на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ Театър 199 „Валентин Стойчев“ представя спектакъла „Оскар и розовата дама“ от Ерик Еманюел Шмит.  Постановката е на Стефан Спасов, сценография Нина Пашова, а музиката е на Милен Кукошаров.  Участват Мария Стефанова, носител на Награда Аскеер ‘24 за водеща женска роля, и..

публикувано на 13.09.24 в 08:31

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25