Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бизнесът все още не инвестира в космическите храни

От гледна точка на това, че в Космоса има много неблагоприятни фактори за нормално хранене, космическата храна е особен вид храна. Факторите – безтегловност, повишено налягане, висока радиоактивност, високо нервно-психично  напрежение и др. трябва да бъдат преодолени, за да може да се стигне до нормално хранене в Космоса, подчерта Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии към Висшата селскостопанска академия в София.

.Първоначално, при създаването на първите храни за космонавти се е считало, че  проблемите могат да бъдат решени, като се направят твърди таблетни форми, каквито са например нормалните таблетки на лекарствата, но се оказва, че там се добавят много пълнители и така не може да се достигне до нормално количество енергия, която храната трябва да притежава.

Впоследствие са започнали нови разработки за храна в туби, консервни кутии, които са довели до създаване на нови допълнителни проблеми при използването им на място и така се е достигнало до  създаването на стандартна храна. Такава, с каквато се храним на Земята, но от нея е извлечена със специална технология водата.

 Процесът на лиофилизация, който представлява отделяне на водата при ниска температура и под вакуум, запазва абсолютно всички биологично активни вещества, намиращи се в храната и това отваря възможност за производство на концентрати, екстракти, които могат да се прилагат освен в Космоса, и при разработката на храни, които да се използват тук,  на Земята. Всеки един може да използва тази храна.

По думите на Солаков, липсата на гравитация в Космоса се отразява на вкусовите качества на храната.

Когато организмът е поставен в екстремални условия, тогава се променят редица функции на организма, вкл. и на вкусовите рецептори. Всичко в организма става чрез пренос на сигнали по невронен път и когато организмът е поставен в екстремални условия,  се променят и реакциите му.

По думите на Солаков, в момента у нас има достатъчно специалисти, които могат да произвеждат качествена космическа храна, нови технологии се разработват постоянно, но все още от страна на бизнеса няма заявен интерес да се инвестира в тази сфера. Апаратурата не е никак евтина, обработената храна също не е евтина, но затова пък е най-качествената, подчерта Николай Солаков.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Опозицията използва трагичния инцидент в Пловдив за политическа атака

Това заяви в интервю за Радио Пловдив пловдивският кмет Костадин Димитров, след като общинските съветници на „Продължаваме промяната – Демократична България“ настояха за неговата незабавна оставка заради фатайлния случай, при който 78-годишен мъж загина, след като върху него падна клон.  Съветниците от ПП-ДБ искат оставката на кмета..

публикувано на 26.08.25 в 13:53

4800 нарушения откри за седем месеца ИТ труда в Пловдив

Близо 2400 проверки са направени от Инспекцията по труда в Пловдив за първите седем месеца на годината. Констатирани са над 4800 нарушения на трудовото законодателство, като основната част от тях са свързани с безопасните условия на труд, а около 1/3 са за трудови правоотношения. Това съобщи директорът на пловдивската инспекция Атанас Чернаев и..

публикувано на 26.08.25 в 12:29

Изследват здравното състояние на пазарджиклии в четвъртък

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия дроб чрез съвременни дигитални технологии ще се проведат на 28 август (четвъртък) в Пазарджик.  Изследват се ръст, тегло, индекс на телесната маса, кръвна захар, температура, кръвно налягане, сатурация, ЕКГ, сърдечен ритъм и функцията на белите дробове (спирометрия)...

публикувано на 26.08.25 в 11:04

Общината е длъжник на пловдивчани за зелената система

За дървестната растителност, в усложнените градски условия, са необходими много специфични грижи, които през последните 25 години не ги виждаме, каза в програма "Точно днес",  ландшафтният архитект Станимир Шаламанов Според него за многото изсъхнали дървета в Пловдив факторите са комплексни. По думите му от една страна негативно влияние оказват..

публикувано на 26.08.25 в 10:39

Уволнението ме изненада, клонът не падна от подценяване

Освобождаването от поста ме изненада, защото отчупилият се клон, който доведе до смъртен случай не е заради подценяване състоянието на дървото. Това заяви освободеният от поста директор на Общинското предприятие „Градини и паркове“ Антон Георгиев. Подчерта, че не е имало никакви признаци за необходимост от премахване на тополата...

публикувано на 26.08.25 в 10:35