Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът все още не инвестира в космическите храни

От гледна точка на това, че в Космоса има много неблагоприятни фактори за нормално хранене, космическата храна е особен вид храна. Факторите – безтегловност, повишено налягане, висока радиоактивност, високо нервно-психично  напрежение и др. трябва да бъдат преодолени, за да може да се стигне до нормално хранене в Космоса, подчерта Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии към Висшата селскостопанска академия в София.

.Първоначално, при създаването на първите храни за космонавти се е считало, че  проблемите могат да бъдат решени, като се направят твърди таблетни форми, каквито са например нормалните таблетки на лекарствата, но се оказва, че там се добавят много пълнители и така не може да се достигне до нормално количество енергия, която храната трябва да притежава.

Впоследствие са започнали нови разработки за храна в туби, консервни кутии, които са довели до създаване на нови допълнителни проблеми при използването им на място и така се е достигнало до  създаването на стандартна храна. Такава, с каквато се храним на Земята, но от нея е извлечена със специална технология водата.

 Процесът на лиофилизация, който представлява отделяне на водата при ниска температура и под вакуум, запазва абсолютно всички биологично активни вещества, намиращи се в храната и това отваря възможност за производство на концентрати, екстракти, които могат да се прилагат освен в Космоса, и при разработката на храни, които да се използват тук,  на Земята. Всеки един може да използва тази храна.

По думите на Солаков, липсата на гравитация в Космоса се отразява на вкусовите качества на храната.

Когато организмът е поставен в екстремални условия, тогава се променят редица функции на организма, вкл. и на вкусовите рецептори. Всичко в организма става чрез пренос на сигнали по невронен път и когато организмът е поставен в екстремални условия,  се променят и реакциите му.

По думите на Солаков, в момента у нас има достатъчно специалисти, които могат да произвеждат качествена космическа храна, нови технологии се разработват постоянно, но все още от страна на бизнеса няма заявен интерес да се инвестира в тази сфера. Апаратурата не е никак евтина, обработената храна също не е евтина, но затова пък е най-качествената, подчерта Николай Солаков.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ще има по-висока инфлация, ако бюджетът бъде приет в този вид

В проектобюджета за 2025 година, който за пръв път се предлага от служебен кабинет, ще се гарантира фискалната стабилност, но най-сериозни ще са разходите за персонал - в размер на 18 милиарда лева, и за пенсии - 35 милиарда лева. Това заяви в Народното събрание вицепремиерът и служебен министър на финансите Людмила Петкова, която посъветва..

публикувано на 13.12.24 в 15:45

Xiaomi официално откри физически магазин в Пловдив

На 12 декември 2024 година Xiaomi официално откри новия си магазин в мол Plovdiv Plaza. Това е третият обект на бранда в България и първият в град Пловдив. Новият магазин предоставя на жителите и гостите на града под тепетата достъп до широка селекция от иновативни продукти, включително най-новите смартфони на Xiaomi, продукти за..

публикувано на 13.12.24 в 15:38

Казусът с транспорта Пловдив - с. Труд стигна до НС

Инициативният комитет (ИК) от пловдивското село Труд отново настоя линия №1 да пътува от Пловдив до селото и обратно. Своите аргументи членовете на Инициатилния комитет разкриха пред областната управа. На срещата стана ясно, че линия №1 може да се включи в транспортната схема до Труд след 19 януари, когато ще бъде определен новият..

публикувано на 13.12.24 в 12:24

Над 1500 са писмата до Дядо Коледа от Пловдивско

Всяко дете по Коледа мечтае за подаръци и знае, че ще ги намери под елхата. Малчуганите са наясно, че най-хубавите подаръци ги носи не кой да е, а обичаният от всички Дядо Коледа. Затова още през ноември децата започват да съчиняват писма до белобрадия вълшебник и му ги изпращат с надеждата желанията им да се изпълнят.  В Пловдив и региона..

публикувано на 13.12.24 в 11:04

Отварянето на границите ще вкара повече туристи у нас

Отварянето на границите по суша ще вкара повече чуждестранни туристи у нас. Това коментира Павлина Илиева от Обединение “Бъдеще за туризма” след като стана ясно, че от 1 януари догодина страната ни става пълноправен член на Шенген.   Тя припомни, че особено през летния сезон до момента проблемите при границата с Румъния бяха огромни...

публикувано на 13.12.24 в 10:25