Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обитателите на съборени къщи в Арман махала искат социални жилища

Снимка: Иванка Петкова

Община Пловдив да осигури социални жилища поне за 2 години на семействата, чиито незаконни домове ще бъдат съборени. За това настояват от Инициативния комитет „Право на жилище – Арман махала“, съобщи Васил Къдринов от комитета.

Конкретният повод е предстоящото бутане на 3-етажна незаконна къща на ул. „Павел Бобеков“ № 4 в сряда, където живее 5-членното семейство на онкоболната Затие Юсеинова. Нейният син Юсеин Юсеинов обясни, че настояват кметът на район „Северен“ Ральо Ралев да не им събаря къщата, защото няма къде другаде да живеят. „Нямаме против да си платим глобата, за да я узаконим, както се предлага в проектозакона, който ще внесат депутати от ГЕРБ“, заяви Юсеинов.

Васил Къдринов обясни, че семейство Юсеинови води дело в съда в Страсбург, като съдът е постановил до края на април т.г. правосъдният министър да обясни какви мерки да взети да се спази хартата за правата на човека и на хората с незаконни сгради, които подлежат на бутане, им се осигурят алтернативни общински жилища.

„Семейство Юсеинови не е подало никакви документи за общинско жилище. Нещо повече, преди години то е било обезвъзмездено с такова, когато им е била бутната предишната незаконна къща. Въпреки това те се отказват от общинския апартамент и сега строят нова, отново незаконна къща в Арман махала“, обясни районният кмет Ральо Ралев. Той е категоричен, че незаконната сграда на Юсеинови ще бъде съборена в сряда, както и незаконни постройки на българин и на италианец. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преместват изборни секции заради училищните ремонти

Заради течащите в няколко пловдивски училища ремонти, община Пловдив премества изборните секции, които обичайно се разполагат в тях. Така за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври 5 от секциите в ОУ "Екзарх Антим Първи" се преместват в ПГ по дървообработване. Други 6 секции от ПГ  по електротехника и електроника отиват в ОУ "Кочо Честименски"...

публикувано на 05.09.24 в 19:42

700 екипи на Пътна полиция ще регулират трафика в страната по празниците

700 екипи на Пътна полиция излизат по пътищата на България, за да регулират трафика по време на предстоящите празнични дни. Работата на пътните полицаи ще започне още от днес - в последния работен ден преди Деня на Съединението, като засиленото им присъствия ще е и в последния от поредицата почивни дни. Тяхната основна задача е да подпомагат..

публикувано на 05.09.24 в 16:26

Карлово стартира работа по проекти за близо 19 млн. лева

Община Карлово започва реализацията на четири проекта, чиято обща стойност е 18 792 400 лева.  Проектите са за строеж на нови сгради за културна дейност в селата Климент и Христо Даново, основен ремонт на 10 улици в Карлово и изграждане на нова многофункционална спортна зала „Васил Левски“ на стадиона в общинския център. Стартирането на проектите..

публикувано на 05.09.24 в 13:58

Ремонтите по ул. "Царевец" се преместиха в нов участък

От днес е затворена улица „Царевец“ в участъка между ул. „Йордан Гавазов“ и Пещерско шосе, съобщи във фейсбук страницата си кметът на район "Западен" Тони Стойчева.  В отсечката, която досега беше проходима, продължават строително-ремонтните дейности по проекта на община Пловдив за реконструкция на пътната артерия. Обходният маршрут  е през улиците..

публикувано на 05.09.24 в 13:56

Отново агресия между шофьори

Моторист счупил страничното огледало на лек автомобил и ударил шофьора на колата на борсата в Първенец, съобщиха от полицията.  Полицейската проверка установила, че до агресията се стигнало след скарване между двамата.  Образувано е досъдебно производство в Първо районно управление на полицията за хулиганство, а 25-годишният моторист е задържан..

публикувано на 05.09.24 в 11:44