Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истинската война предстои и тя ще бъде срещу Иран

Директорът на Центъра за стратегическите изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов смята, че все още не сме изправени пред голяма война, но рисковете от нея са големи. Сред тях той посочи все още неясната  стратегия на САЩ, Франция и Великобритания, особено, ако има повторно използване на химическо оръжие. 


Налице, освен това, е мобилизация на Русия.  Така че, военният потенциал, който се съсредоточава в зоната на конфликта се увеличава, вместо да намалява.


Ударът е опасен прецедент, но  за съжаление многократно повтарян, нарушава се международното право, не се поема отговорност. Това води до рискове, които при малка грешка, може да стигнат до война, включително и ядрена. Според експерта предупрежденията на Русия и на Иран, че ще има ответен удар срещу корабите и самолетите на САЩ и съюзниците е изиграло възпираща роля операцията да бъде кратка. 

Изводът на Симеон Николов е, че атаката е планирана по съвсем друг начин, но за щастие се е разминала.

Тази военна операция нямаше военно - оперативни цели, защото резултатът е нулев. Няма разрушен химически потенциал, защото бяха ударени незначителни обекти. Целта беше да се запази лицето и достойнството на  Доналд Тръмп, защото заканите му стигнаха твърде далече.


Тезата на Николов е, че следващият етап на тази криза ще започне през май, когато Тръмп ще оттегли подписа си  за ядреното споразумение за Иран. Оттам ще тръгне втората кампания. Израел ще нанесе удар върху инфраструктурата на  Иран в Сирия. Ще има Операцията за освобождаване на Идлиб, а там може да има нова провокация с химическо оръжие и западните страни да нанесат втори удар. Дотук ставаше дума за увертюра, истинската война предстои и тя ще бъде срещу Иран. 

Анализаторът смята, че сценарият е залегнал още през 2001-ва година, когато генерал Кларк съобщи, че ще бъдат свалени режимите в Ирак, Сирия, Либия, Ливан, Сомалия, Судан и Иран. Иран е обявен за враг номер 1 на САЩ.  Смяната в екипа на Тръмп показва, че това е най- твърдолинейният и военнолюбивият екип в САЩ. Има вероятност това да не се случи, ако войната на Тръмп във вътрешен план продължи.

Прогнозата е, че Иран не бива да бъде подценяван като играч, но е трудно да се прецени как ще се развият отношенията Русия - Иран и Русия - Турция.  Не вярвам, че Русия ще отстъпи от завоюваните позиции в Сирия. Така че, кампанията продължава, което едва ли означава, че ни чакат спокойни дни в следващите месеци. 

Според експерта при единичен удар, като този от 14-ти април, не сме застрашени от бежанска вълна.  Но при широкомащабен въздушен удар срещу Сирия може да се очакват 100 хиляди жертви и 5 милиона бежанци към Турция. И то в началния й етап, преди влизане в Иран. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24