Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от професионални гимназии се срещат реално с бизнеса на форум в Панаира

| обновено на 20.04.18 в 13:34

Над 300 ученици от 100 професионални гимназии от цялата страна  участват в състезания по 11 професии по време на десетата Панорама на професионалното образование, която се провежда днес и утре в Международния панаир в Пловдив. 

„Професионалното образование дава и създава, а форумът е възможност за реалната  среща на бизнеса с учениците", заяви  при откриването заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Според нея днешните участници в ученическите състезания  са утрешните изложители в Панаира. 

Заместник-министърът обясни, че предстои актуализация на списъка с професии в това число и защитените, за да бъдат по-актуални и привлекателни за учениците. Тя допълни, че с новите учебни планове обучението по чужд език в дадената професия вече ще е две години, което ще е много полезно за учениците. 

По думите й предстои да бъде изготвен регистър на фирмите, които ще могат да осъществяват дуално образование, като базата данни ще се поддържа от Министерство на икономиката. 

Във  форума освен професионалните гимназии участват представители на браншови и работодателски организации, фирми – партньори на професионалните гимназии, кметове на общини от област Пловдив, началници на Регионални управления на образованието и представители на академичната общност.  

В Панаира днес се  провежда и Националната кулинарна купа 2018.  130 готвачи да се конкурират в приготвяне на ястия от френската и българската кухня. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Широкообхватен полицейски контрол на пътя Пазарджик - Пловдив край Говедаре

Специализирана полицейска операция по метода „широкообхватен контрол” се провежда  на пътя Пазарджик-Пловдив, при разклона за село Говедаре.  Това е поредната планирана акция на МВР в района. Извършват се проверки на водачи на леки, лекотоварни, товарни и специализирани автомобили, както и на техните товари. Служителите на полицията проверяват..

публикувано на 23.08.24 в 10:39

Трафикът при областната управа в Пловдив се отпуши

Пуснаха  движенито по ремонтираната част на бул. "Васил Априлов" в отсечката от моста на река Марица до кръстовището с бул. „Шести септември“. С това значително ще се отпуши трафикът в града. Движенито по пътната артерия е спокойно.  Аварийния ремонт приключи предсрочно. Той трябваше да е готов до 15 септември, но от днес вече движението в участъка е..

публикувано на 23.08.24 в 09:11

Петчленно турско семейство катастрофира на магистрала "Тракия" край Пазарджик

Мъж, жена и три деца са пострадали при катастрофа рано тази сутрин на магистрала „Тракия“. Те са турски граждани и автомобилът им е катастрофирал на 92-я км на магистралата в платното по посока София.  Сигналът е подаден на тел. 112 около 6,30 часа, съобщи говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.  Всички са транспортирани в болница..

публикувано на 23.08.24 в 08:28

Край на задръстванията до областната управа в Пловдив

Приключва ремонтът на бул. „Васил Априлов“ между моста на река Марица и кръстовището с бул. „Шести септември“. На място тази сутрин кметът Костадин Димитров ще присъства на отварянето на отсечката за движение.  С приключването на ремонта се решава и проблемът с честите ВиК – аварии в района. Решението за смяна на водопроводната мрежа бе взето в..

обновено на 23.08.24 в 07:49

Трети ден съдът изслушва свидетели по делото „Цалапица“

Третият ден от делото „Цалапица" започна, въпреки осъствието на четирима призовани свидетели, сред които са родителите на близнаците Динкови. Процесът продължава с разпит на наличните свидетели. Делото е срещу Рангел Бизюрев, обвинен в убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Пред съда на разпит трябва да се явят 37 свидетели и 14 вещи лица...

обновено на 23.08.24 в 07:49