Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храните за космонавти вече са масово търсени по цялата Земя

Единственото, което не може да пренесе в открития Космос, са алкохолните напитки

| обновено на 27.04.18 в 17:39

Храната за космонавтите днес може да влезе в менюто  на всеки, при това срещу вече съвсем достъпна сума – 10 лв. на порция.  Може ли това обаче да стане масова практика и кой има интерес към тази космическа технология, разработена от десетилетия от българските учени, разказва доц. Илияна Начева от Института по криобиология и хранителни технологии.


Това са напълно натурални и здравословни продукти, които се произвеждат по специални стандарти и сложен лабораторен процес, наречен  „лиофилизация“. При него веществото преминава от обичайната си форма, от твърдо, направо в газообразно състояние, без да минава през течна фаза.  Важно е да се отбележи, че в готовия продукт се запазват всички полезни съставки, подчертава доц. Илияна Начева.

При трансформацията, храните предварително се замразяват, а след това максимално се дехидратират (обезводняват) под силен вакуум. Поради това, че са обезвлажнени, те могат да се съхраняват с години, при това извън хладилник, обясни криобиологът.

Продуктите са без никакви добавки и консерванти.

България е в челната тройка в света, след САЩ и Русия, с над 30-годишен опит в разработката и производството на концентрирани храни за космонавтите в орбита.

Менюто е съставено от разнообразни храни, включително присъстват и традиционни български гозби. Те вече имат широко приложение не само в космоса, но и армията, за спортисти, алпинисти и всички, занимаващи се с екстремни дейности. Интересът е много голям и постоянно нараства, уверява доц. Начева.

Единственото, което не може да се подложи на лиофилизация, са алкохолните напитки, главно концентратите, тъй като те просто нямат сухо вещество, обясни експертът от Института по криобиология и хранителни технологии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Гълъбинов

Поскъпването на храните е и на психологическа основа

Повечето българи отчитат увеличение на цените в търговската мрежа, за разлика от политиците. Има ли спекула и колко адекватни са набелязаните мерки срещу нея по пътя на България към еврозоната?  Според икономиста  Румен Гълъбинов през  последните два месеца се забелязва увеличение на цените на някои хранителни стоки в търговската мрежа. Това бе и..

публикувано на 22.08.25 в 11:05

Големите ремонти в Пловдив се изпълняват в срок

Големите ремонти по пловдивските булеварди и улици, които са на стойност над 85 милиона лева, ще приключат до началото на новата учебна година. Това заяви в интервю за Радио Пловдив заместник-кметът по строителство и инвестиции инж. Хакъ Сакъбов. По думите му, засега няма обективни причини за забавяне на започнатите в началото на юли дейности...

публикувано на 22.08.25 в 10:42

В нито един процес за убийство при ПТП няма справедливост

Три протеста – пред Съдебните палати в София, Пловдив и Бургас срещу решението на съда в Несебър да пусне под домашен арест 18-годишния Никола Бургазлиев, прегазил на тротоара в Слънчев бряг двама възрастни и три деца. По темата говорим с  Нинелла Върбанова  от сдружение „Ангели на пътя“. Върбанова каза, че целта е да покажат тяхното отношение и на..

публикувано на 22.08.25 в 09:51
Цветелина Генчева

Планетариумът в Смолян чества 50-я си юбилей с богата програма

Планетариумът с астрономическа обсерватория в Смолян отбелязва скоро половин век от създаването си. За годишнината, но и за летните школи, които се провеждат разказа директорът на Планетариума Цветелина Генчева.  В програма "Точно днес" на Радио Пловдив тя обясни, че 50-я юбилей ще се чества в продължение на три дни - от 5 до 7 септември...

публикувано на 21.08.25 в 11:17

Новата зала на РИМ-Пазарджик ще е многофункционална

В началото на този месец Общинският съвет на Пазарджик с пълно мнозинство върна на Регионалния исторически музей изложбена зала, която му е била отнета преди 30 години и превърната в кафене, а после и в пицария.  Недоволни от това решение на местния парламент, служители на частна фирма, ползвала залата за заведение, си позволиха вандалски акт..

публикувано на 21.08.25 в 09:57