Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И при колбасите да има истински и имитиращи, но едва ли ще стане

Прах в очите или необходимост са новите стандарти при месните и млечните продукти, които земеделското министрество подготвя? Как се води борбата с двойния стандарт при храните у нас? По тези теми направи коментар Величко Яков, собственик на месопреработвателно предприятие в Пловдивско.

По думите му стандарти и сега има и те са са събразени с европейските изисквания, но е въпрос на преценка на преработвателите на месо какви колбаси ще произвеждат. Яков не отрече необходимостта от ред на пазара, но и отправи критика към опитите "вдигане на пушилка" без последствия.

Въведеният преди години стандарт „Стара планина“ беше пиар на тогавашния министър Мирослав Найденов, който не доведе до нищо. Той е под 1% от производството и това е така, защото пазарът не го приема.

За своето производство Яков гарантира, че в месните продукти има месо и затова новите стандарти няма да променят нищо в практиката им.

Бих препоръчал на министерството да измисли стандартите и тогава да ние ще се съобразим, защото иначе само се вдига предварителна пушилка и нищо не се променя.

По отношение на това което се влага в салами, кремвирши, наденици и др. Яков използва сравнение:

Малотрайните колбаси са като торта, има различни съставки, като основното все пак е месо. За малотрайните - 70- 75% Технологията на производство не позволява повече.

Според Яков не е лишено от логика както при млечните продукти се направи диференциация на истински и имтирищи продукти и  при колбасите.

Убеден съм, че намерението нови правила няма да са факт до обещания срок от месец и половина, прогнозира Величко Яков.

Зелия разговор с него можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не учим уроците от бедствията в Карловско и по морето

Националният университетски център за геопространствени изследвания и технологии организира научен семинар с резултатите от извършените изследвания в периода 2022-2025 г., свързани с екстремните наводнения в Карловско и по Южното Черноморие. Пред Радио Пловдив доц. Стелиян Димитров коментира, ча за припордните предизивикателства, свързани и с..

публикувано на 15.10.25 в 11:06

Драматизмът на Борисов е опит да се дисциплинира коалицията

Речта на Бойко Борисов пред партията му не е първият опит да се отнеме от напрежението, което се създаде след изборите в Пазарджик, където ГЕРБ е едва шеста политическа сила. От друга страна, тя е и послание за дисциплиниране на управляващата коалиция, каза в предаването "Точно днес" политологът Христо Панчугов. Той отбеляза, че ГЕРБ носи..

публикувано на 15.10.25 в 08:02

Кабинетът е стабилен, партиите мобилизират твърдите си ядра

Социологическите данни от първата половина на октомври потвърждават доверието в правителственото мнозинство и стабилността на правителството. Едновременно с това се наблюдава мобилизация на твърдите опозиционни ядра. Двете формации, които отбелязват известен ръст спрямо предходното проучване през юли, са ГЕРБ–СДС и ПП–ДБ, сочат данните от последното..

публикувано на 14.10.25 в 15:19

БСП-ОЛ ще подкрепя разумните решения в ОбС Пазарджик

В предаването „Ден след ден“ говорим за резултатите от изборите в Пазарджик и дали те могат да бъдат лакмус за национален вот.  За разговор поканихме председателката на БСП в Пазарджик Лиляна Мърхова , която е и общински съветник.  Коалицията БСП-Обединена левица ще има четирима съветници в новия местен парламент, с един повече от предишния ОбС...

публикувано на 14.10.25 в 15:01
Веселина Александрова

Даваме празен чек на кмета за транспорта в Пловдив

Общинският съвет на Пловдив ще гласува утре предложение да даде разрешение на администрацията на кмета за нова обществена поръчка за градския транспорт на града през следващите десет години. Темата коментира в програма „Ден след ден“ на Радио Пловдив общинският съветник от ПП–ДБ Веселина Александрова . „На заседанието на правната комисия чухме..

публикувано на 14.10.25 в 14:51