Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОМГ "Акад. Кирил Попов" оглави ТОП 3 в страната на отличниците от малките матури

Пловдив не е в челната четворка по резултати от малките матури

| обновено на 06.06.18 в 18:38

Образцова математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив е на първо място в страната по резултати от Националното външно оценяване след 7 клас. 

По традиция Математическата гимназия всяка година е в ТОП 3 на училищата с най-високи резултати след 7 клас, заедно със Софийската и Варненската математически гимназии.

Тази година  при 30 ученици в 7 клас на Математическата гимназия, 5 от тях имат пълен отличен или 100 точки на изпита по математика. Останалите 25 са с резултати от 83 до 100 точки, което ги прави национални победители.

Силвия Сребрева от 7 клас в нашата МГ пък пропусна изпита по БЕЛ, защото е националният победител в олимпиадата и получи 100 точки.

За Пловдив има само още една ученичка от СУ „Свети Патриарх Евтимий“, която има пълни 100 точки на изпита по български език и литература.

Средният брой на точките от изпита по български език тази е по-нисък от миналата година и е 47.05, а по математика е 36.67, като е по-висок от миналата учебна година резултат.

С нула точки по математика са 24 ученици, а по български език и литература - 28.

Общо 5 330 ученици се явиха на изпита по Български език и 5 143 по математика, като на втори модул писаха 3 899 ученици, съобщиха от Регионалното управление по образование в Пловдив.

На 3 юли ще бъдат оповестени резултатите за първо класиране в елитните гимназии, като новото тази година е, че всички ученици след 7 клас кандидатстват за място в профилираните и професионалните гимназии. Това ще става онлайн или в 22-та центъра в Пловдив и областта. 

И по БЕЛ и по математика с най-висок среден брой точки по региони в страната са седмокласниците от София-град, Смолян, Варна и Бургас, като на последните места са учениците от Сливен, Ловеч, Монтана, Ямбол. 

Анализът на МОН показва, че по БЕЛ седмокласниците са показали по-добри умения за определяне на вида на изречението по състав, което е пряко свързано с пунктуацията на сложните изречения. Сега учениците са показали по-малко грешки при преобразуването на пряката реч в непряка и правилно са свързали цитати със заглавието на съответната творба. 

Според експертите на МОН занапред трябва да продължи работата на учениците, свързана с извличането и обработването на информация от текст и таблица, с разпознаването на съставното сказуемо в изречението и със съвместяването на глаголните времена в преразказа, който през тази година беше по откъс от творба на Бранислав Нушич.


По математика за първи път задача от геометрията е с най-висок на успеваемост сред седмокласниците - 71 процента, и това е 9-та задача. Учениците са се справили успешно и с намирането на корените на линейното уравнение и на линейното неравенство. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Пожар гори над асеновградското село Новаково

Огънят е пламнал в ранния следобед, като е тръгнал от стърнища покрай пътя и се е разраснал нагоре към гората. Пожарът е обхванал широколистни дървета и терасовидна площ в зоната при изхода на Новаково, в посока Кърджали, над гробищния парк.  Към този момент пламъците са ограничени, няма опасност за населението. В района има известно..

публикувано на 03.10.24 в 16:19

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград".  От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. Това е и това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – „злоупотреби в особено високи размери, извършено в съучастие и..

обновено на 03.10.24 в 15:05

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53