Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужен е кодекс за нуждите на всички хора с увреждания

Бившият социален министър Иван Нейков коментира за Радио Пловдив продъжаващия протест на майките на деца с увреждания  и закона за личната помощ, който не бе приет от тристранния съвет. Според него нещата са по-сложни и глобални, отколкото се представят на хората и въпросът не е в това дали да има един закон или промените да касаят и останалата нормативна база, която урежда правата  на  хората с увреждания.

В цялата тази ситуация изваждането на  един въпрос от гледна точка на емоционалния характер е правно и управленски не добър ход. Признавайки правото и на майките и на останалите хора с увреждания да получат адекватна подкрепа трябва да го направим по начин, по който да не противопоставяме една група на друга група хора с увреждания. В момента ставаме свидетели  на пунически войни. Започваме на говорим за проблеми на децата с увреждания и на възрастните хора с увреждания. Това е грешен ход. Това е улицата без изход, коментира Иван Нейков.

Той допълни, че вече се предлага и се дискутира  готовност от страна на Социалнато министерство да се работи в посока създаване на кодекс на правата на хората с увреждания, в който да залегнат както  нашите международни ангажименти свързани с Конвенцията за правата на хората с увержадния,  Европейска харта и българското законодотелство. 

Трябва да се тръгне към това. Да се тръгне към радикален начин за обхващане на всички проблеми. Това е правилният път. Не е  опит да се отклони проблема, категоричен е бившият социален министър

Спореднего това може да бъде направено в разумни срокове, бързо и да бъдат защитени всички хора.

Начинът, по който ще бъде оказана подкрепата от страна на държавата, трябва да се различава от досегашния механизъм.Сега отделяме някакви пари и ги даваме на хората и държавата се отдръпва. Всъщност  на нуждата,на  крещята нужда на семействата с деца с увреждания или възрастните, ако искаме истински да помогнем, трябва да се направи преценка за конкретния човек от каква услуга има нужда. Тя ще бъде различна за всеки конкретен човек. Системата ще бъде полезна, ако се даде достъп на отделния човек с увреждания до съответната услуга. Не да се дадат едни пари просто така, защото те няма да дадат на конкретния човек онази услуга, от която той реално има нужда, поясни Нейков.

По думите му дори и да се дадат повече пари на майките, тези повече пари няма да направят майките професионалисти, в предоставянето на грижата, от която  детето има  нужда. Социалният асистент оказва професионалната услуга, която е необходима на всяко дете в определена ситуация. Разбира се и майките могат да бъдат обучени за социални асистенти.

И представителните и непредставителните организации на хората с увреждания имат важната задача да уловят проблемите на своята членска маса и да ги представят на институциите. Не трябва да се противопоставят едни на други, а заедно да се търси решение със експертите на социалното министерство.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01