Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в Садово се подобрява, нивото на река Чая спадна

Следобед вече се нормализира ситуацията след обявеното частично бедствено положение в Община Садово.  

Нивото на водата в коритото на  река Чая вече спадна, но остава проблемът със залетите земеделски земи, уточни за Радио Пловдив кметът Димитър Здравков.  От "Напоителни ситеми" продължават работата по запушването на провлака при дигата след Катуница, а след това ще продължи укрепването и на останалите проблемни зони.  Засегнати са няколко хиляди декара с различни земеделски култури, които на този етап не могат да се отводнят и насажданията са обречени. 

Хората, предимно дребни прозиводители, са вложили много пари в обработката на земята, залята преди да изкарат продукцията си на пазара. Това е единственият начин за препитание на много семейства, каза Здравков  и изрази надежда държавата да им отпусне обезщетения.  Земеделските земи масово не са застраховани. Стопаните им преди са имали застраховки, но не са получили пари след наводнения и поради тази причина вече не застраховат продукцията си.  

Проблемът с кърпенето на дигата край Катуница е от години, тъй като заради липсата на ресурси се правят само частични ремонти. В продължение на 20 години, това е трети случай, при който се къса дигата и то в един и същ участък, отбеляза Здравков. Той заяви, че при днешната си среща с зам.-министър на земеделието е поискал да се направи цялостен ремонт на предпазните съоръжения по дигата на река Чая от Катуница от река Марица. 

Очаква се в понделник от общинската служба "Земеделие" да започне описването на щетите, а до края на днешния ден да се вземе решение за частичното бедственото положение и евентуалната му отмяна. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Присъда от 4 години затвор получи насилникът на Ванеса

Присъда от четири години затвор получи 30-годишният Цветомир Пенков от районния съд в Пловдив заради домашното насилие над жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете. Лишаването от свобода той ще изтърпи при първоначален строг режим.  Насилникът признава вината си. Има сключено споразумение с прокуратурата, което е одобрено от..

публикувано на 13.09.24 в 13:02

Двама пострадаха при катастрофа край Садово

Близо 6 часа бе затруднен трафикът в района на Садово заради тежка катастрофа с 2-ма пострадали.  От полицията уточняват, че сигналът за възникнало ПТП в района на 242 км на главен път І-8 е подаден около 5,30 ч. По първоначални данни е настъпил челен удар между два леки автомобила.  Пострадали са водачите - 67-годишна жена и 41-годишен мъж,..

обновено на 13.09.24 в 12:06

РСМ не е напуснала предизборната реторика, нека се върне към реализма

България винаги е била отворена за диалог с Република Северна Македония (РСМ) и България очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, но и да даде тласък на икономическото сътрудничество. Ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и отворените проблеми между нас, каза президентът Румен Радев. Президентът..

публикувано на 13.09.24 в 11:07

Наградиха над 70 пожарникари за професионалния им празник

Над 70 служители на пловдивската пожарна са наградени с индивидуална парична награда и обявяване на благодарност от министъра на вътрешните работи по повод празника на пожарната - Кръстовден.  Сред наградените са директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов и заместникът му гл.инсп. Димитър Бришимов, който денонощно..

публикувано на 13.09.24 в 10:49

Президентът летя като втори пилот на изтребител F-16

Президентът Румен Радев излетя като втори пилот на изтребител F-16, пилотиран от италиански летец.  Демонстрационният полет от авиобаза Граф Игнатиево продължr около 40 минути, за да може президентът да се убеди във възможностите на американския изтребител.  Президентът ще лети на изтребител F-16 в авиобаза Граф Игнатиево По- късно..

публикувано на 13.09.24 в 09:56