Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебат за пари и културни проекти събра пловдивски творци

Постъпилите мнения и предложения ще бъдат представени на Общински съвет – Пловдив преди сесията за гласуване

Представители на творческите  сдружения, културни оператори,  заинтересовани лица и организации обсъдиха промените  в „Наредбата за изменение и допълнение на Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив“. Дискусията в ДК „Борис Христов“, предизвикала активен интерес, бе инициирана от дирекция „Култура и културно наследство“ към Община Пловдив,

Промените се налагат, за да синхронизират българските с европейските правила. Наредбата е приета през 2013 година и от тогава е показала "дефекти", което е създало усещане у културните оператори, че отпадат стойностни проекти.

Промените предполагат възможност за корекции, ако се установят несъответствия. Друга причина за преработването на наредбата е промяната за Закона за държавната помощ. Той казва какви са критериите, по които събития да се финансират с публични средства. По наредбата ще се финансират събития, предназначени за населението на града, при вход свободен. По- прецизно ще се преценява колко комерсиално е едно събитие и дали то се нуждае от подкрепа или не,уточни директорът на дирекция „Култура“ Нина Димовска.

Срокът за  подаване на документи се изтегля с месец напред, като кандидатите за финансиране  ще трябва да заявят желанието си вместо през септември, - между 1 и 31 август. Променя се начинът на кандидатстване – като от формулярите отпада изискването за вписване на лични данни и то се представя  вече само на електронен носител. Промяната в сроковете влиза в сила от следващата година, уточниха от администрацията. 

Съществени промени в наредбата има във връзка с финансирането на произведения на пловдивски автори и важни за града издания. Съответно с 300 и с 500 лв се увеличава финансирането на стихосбирки и на белетристични произведения, като сумите стават вече 800 и съответно 3 500 лв.  Спорен обаче е новият момент – общината да финансира всички етапи до появата на новата книга на пловдивски автор до електронния и вид в пи ди еф формат. Коментарите на участниците в дискусията може да чуете в звуковия файл.

Наредбата ще се разглежда на сесия на Общинския съвет на 26 юли. Текстът на Наредбата е качен и на страницата на Община Пловдив http://www.plovdiv.bg/, в раздел „Проекти на нормативни актове“. (Публикуван е на 25 юни 2018 г.)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25

Класическа музика с Опера Пловдив пред Братската могила

За първи път на открита сцена пред Братската могила Опера Пловдив ще бъде изпълнен камерен концерт, озаглавен „Малка нощна музика“. Концертът е на Държавна опера – Пловдив, а поканата е на район „Западен“. Ще звучат любими класически произведения на Моцарт, Вивалди, Хендел, Щраус, Пучини, Бах, Чайковски и др. Под диригентството на..

публикувано на 12.09.24 в 07:10

Журналистът Георги Найденов издаде книга за Пловдив

Да издигне своя глас за Пловдив реши и дългогодишният журналист и публицист Георги Найденов .  По думите на самия автор книгата събира капчица от историята на този древен град, надживял не една и две империи. Специална глава в „Пловдив – онагледена история на народи и епохи“ Георги Найденов отделя на един от кметовете на града..

публикувано на 11.09.24 в 16:27

Втора премиера на пловдивския театър на "Сцена на кръстопът"

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" продължава с още една премиера на пловдивския драматичен театър. Камерна зала „Стефан Данаилов“ събира на едно място 5 актьори, за да ни потопи в една история за власт и дворцови интриги, любов и страст, себичност и саможертва.  „Елизабет или кралицата..

публикувано на 11.09.24 в 07:37

Пловдив е "Сцена на кръстопът" за 28-и път

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ стартира в Пловдив под мотото „Театъра: Огледалото“. По традициция, трупата на Драматичен театър Пловдив открива с премиера, но този път в съвместна продукция с трупата на Народния театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ във Велес, Република..

публикувано на 10.09.24 в 07:55