Ще приемат поредния закон, който няма да действа и няма да се спазва. Той ще създава и предпоставки за нова корупция. Това заяви Иво Проданов – ресторантьор с над 27-годишна практика, собственик на знакови заведения в Пловдив за готвените законови промени за забрана на тютюнопушенето на закрито.
Проданов припомни, че когато Законът бе гласуван преди около 4 години, той се е спазвал само около седмица.
След това започна нелоялната конкуренция между заведенията, намираха „вратички“, започнаха да плащат такса „спокойствие“ някои колеги. Така това мероприятие, което за мене е много благородно, се изроди.
Самият аз съм пушач на електронни цигари, но не позволявам в нито едно от моите заведения да се пуши. Моята позиция е, че не трябва да смесваме ароматите на виното и на храната с цигарения дим. Никога не си позволявам да пуша в закрито заведение и с удоволствие излизам навън.
По думите на Проданов мерките за нарушения трябва да бъдат много крути.
Заведенията трябва да се затварят при повторен рецидив и това добре е описано в Закона. Дали ще стигне обаче това по някакъв начин до контролните органи?
От много хора са правени снимки, изпращани са и в нашата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, но реакция няма. На мене дори ми се иска отново да върнат табелите „Пушенето забранено“ по заведенията. Написано е на всякакви езици. Чужденците обаче не си позволяват да пушат по заведенията.
Проданов все пак подчерта, че разбира някои от колегите си, с които са на различно мнение.
Мненията ни са раздвоени, но се приема едно общо становище, че трябва да има помещение, в което пошачите да намират „подслон“ и то да бъде само за пушачи.
С промените в Закона ще стане по-скъпа таксата „спокойствие“, която досега се заплащаше и малко от колегите вече биха си я позволили. Но в същото време напоследък не бяха и толкова много контролните органи, които минаваха по заведенията. Всички знаем, че в баровете се пуши.
Между впрочем съм „за“ след 12 ч. в баровете да се пуши. И в чужбина наистина в баровете се пуши, но в нито един ресторант не съм виждал цигари.
Всички бихме се радвали в нашите заведения да не се пуши, да се наслаждаваме на хубавата храна, да водим спокойно и децата си. Чудесно би било. Не разрешавам и няма да разреша в моите заведения да се пуши, защото смятам, че това е правилно.
Чуйте звуковия файл:
Как лошото време и студа ще се отрази на реколтата от череши в пловдивско коментира в програма "Точно днес" производителят от Куклен Тодор Попов. Според него още е рано да се каже какви са пораженията върху плодните дръвчета, но при някои от ранните череши средно на около 20 цвята има една завързала черешка, което означава, че на 90 % ще има..
Анализотърт от ЦИД Тихомир Безлов, който от години следи контрабандата на цигари, коментира, че има много има много противоречиви съобщения около разбития край Пловдив канал за цигари миналия ноември и последвалите пет месеца по- късно скандали. Той обвърза началото им с две събития в Пловдив - обиските в офисите на ПИМК и „Некст Лоджистик“ през..
Група родопчани от Смолянска област, сред които и Тодор Батков – син, стигна на коне до гръцкото село Димарио, преминавайки през затворения ГКПП „Рудозем – Ксанти“ в знак на протест срещу отказа да се отвори пътят Рудозем – Ксанти след присъединяването ни към Шенгенското пространство. На няколкостотин метра от неработещия пункт, връщащите се от..
Третият епизод на "Елементи в криза" е посветен на огъня. Летните пожари в Цалапица, Царацово и Катуница допринасят за лошото качество на въздуха в Пловдив и разкриват трудностите в комуникацията между граждани и институции. Епизодът представя един от героите огнеборци - главен инспектор Димитър Бришимов, началник сектор "Пожарогасителна..
В Пловдив официално честваха "100 години Седмица на гората“. Инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите съобщи, че отбелязването в Пловдив започна от началото на седмицата. Служителите на дирекцията са запознали децата от пловдивските училища с работа на лесовъдите и важната роля на горите у нас. Тази есен ще се..