Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в ТЕЛК ще ощетят много хора в тежко положение

| обновено на 29.08.18 в 10:46

 Хората с увреждания и ТЕЛК внасят  десетки жалби в Здравното министерство срещу влязлата в началото на август нова система за определяне на процента нетрудоспособност. Пациентите са убедени, че това ще ги изхвърли в най-ниската група за подпомагане и много от тях ще изгубят единствените си финансови средства.

В готовност да атакуват наредбата за медицинската експертиза е и Центърът за защита правата в здравеопазването. По темата говорим с  Ангелина Бонева.

Ангелина Бонова: Центърът за защита правата в здравеопазване би реагирал, но съдът реагира, когато има настъпили вреди, но на този етап никой не се е обърнал към нас, за да реагираме, въпреки че по тази наредба ние сме внесли запитвания, предложения, внесени са изключително много забележки и от наша страна, и от други. Но те не са взети предвид, те не са обсъждани с нас по никакъв начин.

Що се отнася до приемането на тази наредба, която в началото на лятото беше спряна от премиера, не мога да ви дам  отговор. Има нещо, което наистина трябва да се набие в главите на хората, че в тези комисии участват всички партии. Но имайте предвид, че тези неща са се случили именно с цел икономии с куп оправдания. Това, че не са обсъждани и със заинтересованите страни е също една от причините да падне, както падна предишната наредба. Трябваше да има онкоболна жена да осъди абсурдните срокове и да осъди методологията. Но нещата не се случват по нормалния начин. Нещата се случват на тъмно, в пълно единодушие с всички партии, които участват в тези комисии.

Хвърлиха се огромни усилия как всичките хора с увреждания с фалшиви, че били над 900 хиляди фалшивите, НОИ излезе с една съвсем друга информация  и те започнаха да тиражират една лъжа, която им изнася. От тук нататък целта им беше сега ще хванем ментетата, ще направим ревизия на всички телкове. Нали давате сметка колко абсурдни са тези изказвания. Безобразието е пълно. Още повече, когато имаш социално значими заболявания те са в съвсем друга категория, това са тежки хронични заболявания, с трайна увреда, с огромен процент неработещи или липсващи органи, с изключително сериозно лечение. Махнаха думата „инвалид” да я заменят с друго, пък ето виждате какво се случва – тиражира се една лъжа, за насъскат след това едни болни срещу други болни.

Имайте предвид и друго, че именно същият този вицепремиер, който тиражира тази лъжа години наред, е и председател на  тази комисия. Трастранката, която участваше в тези обсъждания също не беше съгласна с тези предложения, но с някаква клизма приеха, защото нямало друго. Как да няма друго? Ние сме внесли проекто-закон преди две години, който е адекватен, европейски, обоснован.

ТЕЛК-ковата експертиза е един изключително важен документ, който трябва постоянно да го копираш било пред съд, в болница, когато постъпваш, било в община – един документ, по-валиден от твоята етапна епикриза с изключително сериозно описани резултати. Този документ не е само някаква помощ от рода на 20 лева на месец или някаква пенсия от рода на 133 лева. Този документ е изключително важен административен документ  и когато не е направен адекватно и постоянно се променя и те лишава и е изключително рисковано, защото в този документ ако се взема предвид само основното заболяване, което е много  хипотетично, защото има тежки придружаващи заболявания, има много въпроси, на които никой не ни е отговорил какво ще се случи с лекарствата по придружаващите заболявания – те ще бъдат ли вписани, ще бъдат  ли давани, най-малкото за болката, най-малкото.

Ако един болен обжалва пред НЕЛК няма да има ефект, защото и тя ще се съобразява с тази наредба. А също и сроковете – те са изключително сериозен проблем. Ще отпадне ли изискването на онкоболните да се явяват на две и на три години пред ТЕЛК. Какво се случва? Имате изключително дълъг период, в който обжалвате пред НЕЛК. Тя ще се съобрази със същата тази наредба и ще даде същите проценти. Т. е. единственото решение след това е Административен съд да обясните колко нелепо е това. Но имайте предвид, че е в проект един друг абсурден проект, който увеличава цените – за съдебните такси и в един момент можем да се окаже абсолютно ограничени в правото ни за  справедливост


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08