Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Рашко Младенов за книгата си "До последен дух"

Премиера на автобиографичната книга на Рашко Младенов  "До последен дух" ще се състои  на Аполония. Тя е издание на "Жанет45" и включва автобиографични истории на известния актьор, който е известен и с чувството си за хумор.

"За приятелите си известен като Рашко, за неприятелите си - не знам и не ме интересува как е известен. С "До последен дух" той ще ви поведе на едно необикновено пътешествие, сравнимо и с "1001 нощ", и с най-разюзданите фантазии на Жул Верн. С важното уточнение, че за разлика от изброените класики, неговото пътешествие наистина се е състояло. И няма никакви изгледи скоро да приключи.  Някои от тези истории знам още от дете, други научих в по-ново време, а днес мога само да завиждам на онези, които ще ги прочетат за пръв път. Добре дошли в света на музиканта, актьора, шофьора на такси, учителя, продавача на цигари, директора и министъра Рашко Младенов. Добре дошли. И блазе ви." , това казва за книгата нейният редактор Димитър Стоянович.

В историите, които разказва Рашко Младенов, сюжетите са не само от България, но и от Ннигерия, Русия, Испания и Мексико.

В Нигерия, до която Рашко Младенов стига след тримесечно пътуване с кораб, за да участва в снимките на филм, който така и не вижда белия свят, една от историите е за  пътуване 300 километра в джунглата, за да гледат футболен мач между африканскя тим и половдивския футболен отбор "Тракия" , на който се среща с  Динко Деурменджиев - Чико.

За пътешествието до Нигерия – пътувахме някъде около 300 км навътре в джунглата в Нигерия, защото ни заблудиха, че е  много по-близо и понеже на нас ни беше писнало вече от тази Африка и Нигерия и като разбрахме, че „Тракия” – Пловдив ще играе в някакъв град наблизо това просто ни хвърли в екстаз. Ние просто полудяхме, за да стигнем до там, но се оказа много по-далече и така историята е разказана там – „Тракия” – Пловдив и нашето присъствие, на петима български артисти и тези футболисти, които спряха  да играят, просто, когато  ние се изсипахме на стадиона. Даже си спомням, докато аз бях министър идвах няколко пъти в Пловдив, за да се срещам с ръководството на града около „Пловдив – 2019” и един от тези пъти долу пред общината видях Чико Дерменджиев, с когото имаме тази преживелица в този град в Нигерия. Той тогава беше звездата на „Тракия” – Пловдив.

Много различни бяха времената, много различни от сегашните и аз се надявам да съм уловил точно това – един човек, който по стечение на обстоятелствата животът му наполовина е минал в една обществена система и след това в друга и аз мисля, че в тома има нещо интересно, за което аз не само нямам вина, просто така ми се е случил животът.

 И ако наистина тази книга се хареса и има интерес аз съм готов за продължение не за друго, а защото се сещам за страшно много неща и си ги записвам веднага щом се сетя за нещо, което съм пропуснал и вече ми прави удоволствие да пиша.


Цялото интервю с Рашко Младенов е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пламен Монев с нова живописна изложба в галерия "Дяков"

Тазгодишният лауреат на Годишната награда на Галерия „Дяков“ за принос в развитието на живописта Пламен Монев открива  изложбата си „Между Черно и Бяло море“. Живописните му платна  водят почитателите на места, където очите се изпълват с необятността на морската шир, дори когато тя е само загатната. Монев е завършил  Националната..

обновено на 19.09.24 в 10:08

Куклената актриса Мария Лазарова представя книга

Куклената актриса Мария Лазарова написа първата си книга за деца. Повече от 25 години животът й е свързан с ДКТ Пловдив, където участва в стотици постановки, превръщайки се в познати и непознати герои. През 2000 година напуска трупата и се отдава на магията на телевизията. Заедно с нейния син Георги Лазаров – актьор и режисьор, създават..

публикувано на 19.09.24 в 10:05

Увлекателен разказ за Япония от първо лице

Книгата на Юлияна Антонова Мурата „Хай хай, Япония“ ще бъде представена в Дом на културата „Борис Христов“. Това е последната книга от четирилогията с кратки разкази по истински случаи и е послание за приятелство. Юлияна Антонова-Мурата е завършила 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ и немска филология и психология..

обновено на 19.09.24 в 09:12

Два спектакъла на "Сцена на кръстопът"

Спектакълът „Метаморфози по Овидия"  на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград е поредното заглавие, което пловдивската публика ще види в рамките на 28-то издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Спектакълът под режисурата на Стайко Мурджев и сценография и костюми на Никола Налбантов е с номинация Икар..

обновено на 19.09.24 в 08:42

"Вицекралят Банк" гостува на сцената на Драматичния театър

Националният театър на Будапеща – Унгария представя „Вицекралят Банк“ от Йожеф Катона на Голяма сцена на Драматичния театър. Режисьор на спектакъла е Атила Виднянски. Мащабната историческа драма с размаха на Шекспирово платно разказва за смутните времена на Средновековието.  Пиесата заема особено място в историята на Унгария. Забранена от..

публикувано на 18.09.24 в 09:06