Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни са средства за разчистване и консервация на Малтепе

Археологическият музей Пловдив да получи 60 000 лева допълнително за покриване на разходи по проучването на могилата „Малтепе“. Предложението на кмета Иван Тотев ще бъде разглеждано на предстоящата сесия на Общинския съвет. 

Археологът доц. Костадин Кисьов, който едиректор на музея, и днес е на обекта. 

Той разказа, че е разкрита южната страна на кулата - гробница, достигнати са вече 10  метра от нея, разкрити са и 7 метра от северната и източната страна. Потвърдено е наличието на кула на повърхността, открит е Г- образен блок, който бил неин носещ елемент на статуята или на цялата статуарна група, намерение са още няколко монети на римски императори от III след н.е. 

Все още са валидни хипотезите, че там е погребан римски император или тракийски владетел. Те се основа на височината на сградата, която най- вероятно е достигала до 25 метра.

Тъй като проучванията се правят със сваляне на хоризонтални пластове пръст на все по- голям периметър и разходите по извозването се увеличават, мотивира искането на ново финансиране археологът.

Целият обем надхвърля 80 000 кубика. Сега изхвърляме по склоновете, но трябва да ги отстраним, за да продължим напред. Необходими са и повече машини.

Към това се добавят и необходими средства за аварийно консервиране на разкритите да сега площи на могилата.

Четири чужди телевизии и туристи вече имат интерес към археологическия обект, но все още няма какво да им покажем. Надеждата е до края на следващата година вече да се достигне до гробната камера. Още 10-12 метра остават да нея. Отговорите са там.

Целият разговор с доц. Кисьов е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20