Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат в София проекта за пробив под Централна гара

| обновено на 02.10.18 в 07:39

Параметрите на мащабния проект за пробив под Централна гара в Пловдив ще се обсъждат на среща в София в централата на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. 

Кметът Иван Тотев ще бъде придружен от автора на пътната част на проекта Димитър Балчев и Ангел Марков, автор на проекта за Южния обходен колектор. НКЖИ ще бъде представена от генералния директор Красимир Папукчийски и председателя на Управителния съвет Христо Алексиев.

Община Пловдив настоява Бетонният мост да бъде запазен като пътна връзка, дори да остане само за градския транспорт, заяви кметът Иван Тотев. По думите му, това трябва да стане, дори да се наложи общинско финансиране, за да бъде премахнат и построен отново, но повдигнат по-високо. Позицията си кметът Тотев изрази само дни след като местният парламент одобри пробива под Централна  гара, който ще осигури връзка между булевардите „Васил Априлов“ и „Македония“.

Очаква се представителите на общината и държавата да коментират и финансовата рамка на проекта. Ще се обсъжда и пешеходното преминаване през Сточна гара. Шумоизолиращите стени изключват преминаването на пешеходци, затова ще се умува дали да има подлез или пасарелка и каква да е връзката с бъдещия мол.

Проектът между общината и държавата е мащабен, отделно има и европесйко финансиране, затова разговорите продължават, посочи пловдивският кмет. Днешната среща е насрочена за 11,30 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07