Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани искат ангажирани социални политики със законите

КНСБ е за новите промени в Закона за бюджета на ДОО от 2019 година, защото са погледнати приходите

2
Снимка: БГНЕС

От 1 юли догодина всички пенсии се увеличават с 5,7 на сто. Таванът на пенсиите се повишава от сегашните 910 на 1200 лева. При изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсия отпадат трите най-добре платени години преди 1997-а година.

От догодина максималният осигурителен доход се повишава от сегашните 2600 на 3 000 лева. Увеличава се и минималният осигурителен доход – вместо 510 лева, самоосигуряващите се ще внасят 560 лева, колкото ще бъде догодина новата минимална работна заплата.

Това са част от предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в нашата страна. Те са заложени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г., който беше утвърден от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт този понеделник. Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Какво мислят пловдивчани за предложените промени в социалноосигурителната сфера за догодина? Коментарите на част от тях събра Антоанета Петричанска – чуйте от звуковия файл.

Поставяме въпросителните за: осигурителен стаж, формули, изчисления и нови пенсии за всички, които ги очакват.

В програма "Точно днес" говорим с Ася Гонева, национален секретар на КНСБ за бюджета на ДОО, за стопирането на нарастването на тежестта на годините осигурителен стаж, за старите и новите пенсии.

От доста дълго време бюджетът на ДОО не е напредвал толкова много към целите на реформата и нямам никакво основание да не го подкрепя, каза Ася Гонева. По думите й напредъкът се състои преди всичко в това, че са погледнати приходите като са съобразени минималните равнища на осигурителните доходи с това какво трябва да дават на хората - направена е сериозна крачка за земеделските производители и тютюнопроизводителите, както и за самоосигуряващите се. 

Гвоздеят е максималният осигурителен доход, защото досега солидарността беше изкривена и хората с по-ниски доходи участваха много повече, каза Гонева. 

Подходът за тавана на пенсиите също се подкрепя от КНСБ, защото по думите й така ще се намали противопоставянето между стари и нови пенсии. Две трети от хората, ограничени от максимума, вече влизат в реалния си размер, допълни експертът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20

Майката на убития Митко призова за разкриване на истината в съда

За нов следствен експеримент настояват близките на убития Димитър Малинов от Цалапица преди днешното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев.   Майката на Малинов - Атанаска Бакалова за пореден път призова истината да излезе наяве, като според нея не само Бизюрев е нанасял ударите по Митко: От очната ставка днес, която ще бъде направена, се..

публикувано на 22.08.24 в 09:50
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52