Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново събарят незаконни къщи в Шекер махала

| обновено на 17.10.18 в 15:02
7
Снимка: Севдалин Палаузов, Радио Пловдив

Поредната акция срещу незаконните постройки се провежда тази сряда в Пловдив. Събарянето на ромските къщи в Шекер махала започна с багери и фадроми на улица "Напредък" .


Над 250 души обградиха машините, препречвайки движението по тясната улица, водеща към КАТ. 

Първоначално избухнаха спонтанни протести и скандирания срещу акцията. 

Тя е държана в тайна, за да се избегнат организирани провокации, призна кметът на район "Северен" Ральо Ралев.  Същият модел, дал успешни резултати, бе приложен и миналата седмица, когато бяха съборени постройки по ул. "Дилянка". 

Напрежението сред ромите в квартала бе бързо овладяно с усилията на почти сто жандармеристи. 

Постепенно тълпата се успокои и някои от притежателите на незаконните къщи започнаха сами да ги демонтират, за да запазят имуществото си и полезни за употреба строителни материали. 

Кметът на Район "Северен" Ральо Ралев заяви, че за деня е предвидено на бъдат съборени 10 къщи, а утре още поне толкова. 

Собствениците им са предупреждавани многократно да премахнат незаконните постройки, които, по думите му, са издигнати преди десет години. 

Според него на всички засегнати са предложени временни жилища, но никой не е приел да се премести. Това означава, че те имат други алтернативи за настаняване, коментира районният кмет. 

Същевременно, семействата от разрушените къщи единодушно отрекоха да им е предлаган друг вариант и заявиха, че няма къде да живеят. 

Открит остава въпроса как тези жилища са получили партиди за ток и вода от съответните дружества, което според редица закони и разпоредби е недопустимо, без представянето на пълен комплект документи за собственост, строителни разрешения и други, сподели кметът на район "Северен".  

Той бе категоричен, че има съдебно одобрение за премахването на 21 незаконни постройки и акциите ще продължат, след като се получат и останалите разрешения, които все още се обжалват. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

250 бегачи от пловдивски фирми се включват в корпоративна щафета

Общо 25 търговски дружества, които развиват дейност в Пловдив и региона, ще участват в традиционното благотворително състезание по щафетно бягане. Седмото издание на спортната инициатива започва в 10 часа.  Най-голямата корпоративна щафета в Южна България ще се състои в Тракия икономическа зона.  Над 250 аматьори бегачи ще се включат в надбягването..

публикувано на 06.10.24 в 08:21

Форум "Световно образование" се провежда тази неделя в Пловдив

Форум "Световно образование" се провежда днес в Пловдив и представя водещи европейски университети на кандидат-студентите от Южна България.   Предвидени са презентации за различни учебни дестинации, спецификите в кандидатстването и приема, възможностите за стипендии и финансова помощ.  Ще има  и среща с дипломирали се в чужбина студенти...

публикувано на 06.10.24 в 08:09

Дъжд и гръмотевици, жълт код за Пловдив и Смолян

Оранжев код за интензивни дъждове с гръмотевици е обявен в областите Бургас и Кърджали. Жълт код е в сила за други 12 области. Това са областите Добрич, Варна, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Смолян. Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, по-съществени разкъсвания ще има над..

публикувано на 06.10.24 в 07:30

ВУСИ откри академичната учебна година

Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) посрещна 21-ия си випуск първокурсници. Събитието бе уважено от ръководни представители на университети, от партньорски структури и фирми, от преподаватели, студенти и техни близки. „Добре дошли във ВУСИ – едно от най-динамично развиващите се висши училища в страната“ – каза в академичното си..

публикувано на 05.10.24 в 18:29

Министър Георги Глушков откри фестивала „Щастливи за ръка“

Министър Глушков откри в Пловдив фестивала "Щастливи за ръка". Преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания е наша колективна отговорност и ние трябва заедно да насърчаваме, разбираме и приемаме разнообразните таланти, които хората с увреждания носят в нашето общество . С тези думи министърът на младежта и спорта Георги Глушков..

публикувано на 05.10.24 в 15:33