„Приказки за храната” е новата инициатива на Фермерския пазар в Пловдив, в която експерти по хранене ще разказват вкусни истории за слабо познатото кулинарно наследство на пловдивските села. „Има рецепти, предавани от майки на дъщери и внучки в продължение на столетия. Някои са типично местни, други са мигрирали от други селища в България, но се приготвят по различна технология, добавят се нови подправки. С годините познанието за тези блюда бавно изчезва, затова целта на нашите срещи е да го споделим с повече хора”, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията стои зад инициативата „Приказки за храната”, заедно с партньорите от Фермерския пазар.
Първото събитие от поредицата е планирано за 20 октомври, събота, в 12.00 часа в един от ресторантите на Гребния канал в града. То е посветено на предстоящия Димитровден, когато, според народния календар, идва краят на есента и започва зимата. „Преданията повеляват, че на този ден св. Димитър Солунски приспива природата, разтърсва дългата си бяла брада и от нея политат снежинки към земята. Затова стопаните прибират ралата под стрехите, за да са на сухо и подреждат дървата за огрев, а домакините правят празнични гозби и сервират зеленчуци”, припомни Кабаиванова.
Менюто, което ще съпътства представянето на местната кулинарна култура, е курбан чорба от домашен петел, телешко със сини сливи и дюли, а десертът е мус от тиква. Насладата от храната ще бъде допълвана и от вкусни истории, разказани от Десислава Димитрова, координатор на Slow Food в България.
„Подемаме кампания, фокусирана около българската кухня. Хората вече са преситени от гурме ястия и „рисунки в чиния”. Потребителят държи не толкова на интериор, колкото на местната, качествена храна, приготвена апетитно и вкусно”, каза Даниел Китов, управител на ресторанта, където всяка събота в следващите месеци ще се разказват „Приказки за храната”. Предстои в пространството пред ресторанта да се оформи и третата локация на Фермерския пазар в Пловдив, който традиционно се провежда на алеята в парк „Бунарджика” и в един от моловете на града. Съботните срещи „Приказки за храната” са в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.
Пловдивска област продължава да заема шесто място по заплати сред 28-те области в страната, показват данните на Териториалното статистическо бюро- Юг за последните три месеца на миналата година. С най-висока средна месечна работна заплата е столицата - 3 287 лв. Средната месечна работна заплата за област Пловдив е с 16.3% по- ниска и от..
Планираме да започнем процедура по отдаването на концесия на летище Пловдив. Това обяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Гроздан Караджов по време на среща с авиационната индустрия, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта и съобщенията. „В авиацията ни трябва да има повече бизнес и по-малко държава. Привърженик съм на..
Само за 1 месец в полицейското управление в Стамболийски са получени 2 сигнала за опити за телефонни измами, които са предотвратени само благодарение на щастлива случайност. Кметът на общината Петър Неделев разказа, че и в 2-та случая става дума за възрастни хора, от които по телефона са поискани големи суми пари за операции на близки хора...
Община Сопот модернизира уличното осветление по проект, финансиран от Плана за възстановяване и устойчивост. По проекта са монтирани 1166 нови енергоспестяващи улични осветителни тела, съоръжения за производство и съхранение на електрическа енергия от ВЕИ за собствено потребление, както и нови 25 табла за улично осветление, които разполагат със..
Директорът на РДПБЗН-Пловдив ст. комисар Васил Димов е пожарникар за 2024 година, съобщиха от пресцентъра на МВР. Той получава наградата за безупречния си професионализъм, себеотрицание и управленски умения при гасенето на мащабните горски пожари през миналата година в Пловдивско, някои от които продължиха над 3 денонощия. Освен горските, в..