„Приказки за храната” е новата инициатива на Фермерския пазар в Пловдив, в която експерти по хранене ще разказват вкусни истории за слабо познатото кулинарно наследство на пловдивските села. „Има рецепти, предавани от майки на дъщери и внучки в продължение на столетия. Някои са типично местни, други са мигрирали от други селища в България, но се приготвят по различна технология, добавят се нови подправки. С годините познанието за тези блюда бавно изчезва, затова целта на нашите срещи е да го споделим с повече хора”, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията стои зад инициативата „Приказки за храната”, заедно с партньорите от Фермерския пазар.
Първото събитие от поредицата е планирано за 20 октомври, събота, в 12.00 часа в един от ресторантите на Гребния канал в града. То е посветено на предстоящия Димитровден, когато, според народния календар, идва краят на есента и започва зимата. „Преданията повеляват, че на този ден св. Димитър Солунски приспива природата, разтърсва дългата си бяла брада и от нея политат снежинки към земята. Затова стопаните прибират ралата под стрехите, за да са на сухо и подреждат дървата за огрев, а домакините правят празнични гозби и сервират зеленчуци”, припомни Кабаиванова.
Менюто, което ще съпътства представянето на местната кулинарна култура, е курбан чорба от домашен петел, телешко със сини сливи и дюли, а десертът е мус от тиква. Насладата от храната ще бъде допълвана и от вкусни истории, разказани от Десислава Димитрова, координатор на Slow Food в България.
„Подемаме кампания, фокусирана около българската кухня. Хората вече са преситени от гурме ястия и „рисунки в чиния”. Потребителят държи не толкова на интериор, колкото на местната, качествена храна, приготвена апетитно и вкусно”, каза Даниел Китов, управител на ресторанта, където всяка събота в следващите месеци ще се разказват „Приказки за храната”. Предстои в пространството пред ресторанта да се оформи и третата локация на Фермерския пазар в Пловдив, който традиционно се провежда на алеята в парк „Бунарджика” и в един от моловете на града. Съботните срещи „Приказки за храната” са в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.
Лек автомобил БМВ, управляван от 35-годишен шофьор, се качил на тротоара в подлеза на ул. "Гладстон" и ударил трима пешеходци. Катастрофата е станала точно до спирката на градския транспорт в тунела под Централна поща. Сигналът е получен около 20.45 ч. на спешния тел. 112, съобщават от полицията в Пловдив. Единият от пострадалите е откаран в болница за..
Пореден протест срещу приемането на еврото се провежда в София този вечер, блокирайки движението в така наречения "триъгълник на властта". Демонстрацията е организирана от Граждански комитет за опазване на лева и партия "Възраждане", които вчера внесоха третия си вот на недоверие към кабинета. "Ние ще направим същото нещо на еврозоната, което в..
Около 6,30 ч. тази сутрин лек самолет е претърпял авиопроизшествие в района на село Цалапица, съобщават от Министерството на транспорта. Самолет “Дромадер” с българска регистрация, извършващ селскостопански полет, е кацнал аварийно край селото. Пилотът не е пострадал. Това е второто произшествие с лек самолет в днешния съботен ден. В..
38-годишен мотоциклетист загина при катастрофа в дефилето Варвара – Велинград. Движението там е ограничено само в една лента, съобщават от МВР. Мъжът е от Дупница, но живее в София. Движел се е с група мотористи, но е изгубил управлението на своя мотор и е паднал. При падането е счупил единия си крак. Пристигналата на място линейка го е..
30 пожара са ликвидирани в Пловдив и областта през последното денонощие, общо са получени 57 сигнала за произшествия. Загинали и пострадали хора няма, съобщават от пожарната в Пловдив. Три от пожарите са в полски територии и въпреки бързата намеса на огнеборците, са унищожени 41 дка житни посеви. При други два са запалени автомобили. 19..