Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фермерски пазар в Пловдив

„Приказки за храната” е новата инициатива на Фермерския пазар в Пловдив, в която експерти по хранене ще разказват вкусни истории за слабо познатото кулинарно наследство на пловдивските села. „Има рецепти, предавани от майки на дъщери и внучки в продължение на столетия. Някои са типично местни, други са мигрирали от други селища в България, но се приготвят по различна технология, добавят се нови подправки. С годините познанието за тези блюда бавно изчезва, затова целта на нашите срещи е да го споделим с повече хора”, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията стои зад инициативата „Приказки за храната”, заедно с партньорите от Фермерския пазар.

Първото събитие от поредицата е планирано за 20 октомври, събота, в 12.00 часа в един от ресторантите на Гребния канал в града. То е посветено на предстоящия Димитровден, когато, според народния календар, идва краят на есента и започва зимата. „Преданията повеляват, че на този ден св. Димитър Солунски приспива природата, разтърсва дългата си бяла брада и от нея политат снежинки към земята. Затова стопаните прибират ралата под стрехите, за да са на сухо и подреждат дървата за огрев, а домакините правят празнични гозби и сервират зеленчуци”, припомни Кабаиванова.

Менюто, което ще съпътства представянето на местната кулинарна култура, е курбан чорба от домашен петел, телешко със сини сливи и дюли, а десертът е мус от тиква. Насладата от храната ще бъде допълвана и от вкусни истории, разказани от Десислава Димитрова, координатор на Slow Food в България.

„Подемаме кампания, фокусирана около българската кухня. Хората вече са преситени от гурме ястия и „рисунки в чиния”. Потребителят държи не толкова на интериор, колкото на местната, качествена храна, приготвена апетитно и вкусно”, каза Даниел Китов, управител на ресторанта, където всяка събота в следващите месеци ще се разказват „Приказки за храната”. Предстои в пространството пред ресторанта да се оформи и третата локация на Фермерския пазар в Пловдив, който традиционно се провежда на алеята в парк „Бунарджика” и в един от моловете на града. Съботните срещи „Приказки за храната” са в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средната заплата в Пловдив е с над 16% по- ниска от СРЗ за страната

Пловдивска област продължава да заема шесто място по заплати сред 28-те области в страната, показват данните на Териториалното статистическо бюро- Юг за последните три месеца на миналата година. С най-висока средна месечна работна заплата е столицата - 3 287 лв. Средната месечна работна заплата за област Пловдив е с 16.3% по- ниска и от..

публикувано на 17.02.25 в 16:53

Пак ще търсят концесионер на летище "Пловдив"

Планираме да започнем процедура по отдаването на концесия на летище Пловдив. Това обяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Гроздан Караджов по време на среща с авиационната индустрия, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта и съобщенията. „В авиацията ни трябва да има повече бизнес и по-малко държава. Привърженик съм на..

публикувано на 17.02.25 в 14:35

Случайността спря две телефонни измами в Стамболийски

Само за 1 месец в полицейското управление в Стамболийски са получени 2 сигнала за опити за телефонни измами, които са предотвратени само благодарение на щастлива случайност. Кметът на общината Петър Неделев разказа, че и в 2-та случая става дума за възрастни хора, от които по телефона са поискани големи суми пари за операции на близки хора...

публикувано на 17.02.25 в 13:57

С 600 000 лева община Сопот подмени уличното осветление

Община Сопот модернизира уличното осветление по проект, финансиран от Плана за възстановяване и устойчивост. По проекта са монтирани 1166 нови енергоспестяващи улични осветителни тела, съоръжения за производство и съхранение на електрическа енергия от ВЕИ за собствено потребление, както и нови 25 табла за улично осветление, които разполагат със..

публикувано на 17.02.25 в 13:21

Директорът на пловдивската пожарна стана пожарникар на годината

Директорът на РДПБЗН-Пловдив ст. комисар Васил Димов е пожарникар за 2024 година, съобщиха от пресцентъра на МВР. Той получава наградата за безупречния си  професионализъм, себеотрицание и управленски умения при гасенето на мащабните горски пожари през миналата година в Пловдивско, някои от които продължиха над 3 денонощия.  Освен горските, в..

публикувано на 17.02.25 в 12:31