„Приказки за храната” е новата инициатива на Фермерския пазар в Пловдив, в която експерти по хранене ще разказват вкусни истории за слабо познатото кулинарно наследство на пловдивските села. „Има рецепти, предавани от майки на дъщери и внучки в продължение на столетия. Някои са типично местни, други са мигрирали от други селища в България, но се приготвят по различна технология, добавят се нови подправки. С годините познанието за тези блюда бавно изчезва, затова целта на нашите срещи е да го споделим с повече хора”, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията стои зад инициативата „Приказки за храната”, заедно с партньорите от Фермерския пазар.
Първото събитие от поредицата е планирано за 20 октомври, събота, в 12.00 часа в един от ресторантите на Гребния канал в града. То е посветено на предстоящия Димитровден, когато, според народния календар, идва краят на есента и започва зимата. „Преданията повеляват, че на този ден св. Димитър Солунски приспива природата, разтърсва дългата си бяла брада и от нея политат снежинки към земята. Затова стопаните прибират ралата под стрехите, за да са на сухо и подреждат дървата за огрев, а домакините правят празнични гозби и сервират зеленчуци”, припомни Кабаиванова.
Менюто, което ще съпътства представянето на местната кулинарна култура, е курбан чорба от домашен петел, телешко със сини сливи и дюли, а десертът е мус от тиква. Насладата от храната ще бъде допълвана и от вкусни истории, разказани от Десислава Димитрова, координатор на Slow Food в България.
„Подемаме кампания, фокусирана около българската кухня. Хората вече са преситени от гурме ястия и „рисунки в чиния”. Потребителят държи не толкова на интериор, колкото на местната, качествена храна, приготвена апетитно и вкусно”, каза Даниел Китов, управител на ресторанта, където всяка събота в следващите месеци ще се разказват „Приказки за храната”. Предстои в пространството пред ресторанта да се оформи и третата локация на Фермерския пазар в Пловдив, който традиционно се провежда на алеята в парк „Бунарджика” и в един от моловете на града. Съботните срещи „Приказки за храната” са в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.
Голям пожар гори около 158-ми километър на магистрала Тракия в посока Бургас. Огънят е обхванал сухи треви в сервитутната зона на магистралата. Районът е граничен между областите Пловдив и Стара Загора. Изпратен е пожарен автомобил от Пловдив, огъня гасят и два пожарни екипа от Чирпан. Екипи на полицията от пловдивската и старозагорска дирекции са на..
Министърът на правосъдието Георги Георгиев присъства на старта на ремонта на Дома за възрастни хора "Свети Василий Велики" в Пловдив, който се очаква да приключи до две години и е на стойност 16 млн. лв. Министър Георгиев заяви, че за да получават възрастните подобаваща грижа държавата трябва да си е на мястото. На церемонията присъстваха и..
Държавата даде „зелена светлина“ и осигури близо 15 милиона лева за ремонта на четири важни обекта в Пловдив, съобщи кметът Костадин Димитров. Той уточни, че средствата са за реконструкцията на източното платно на бул. „Васил Априлов“ , ул. "Леденика“ в район „Централен“, двете спортни зали в район „Западен“ и довършване на ремонта на..
Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 77-годишния шофьор, който причини катастрофата в Раковски с 36-годишния моторист Станко Станков на 16 юни. В резултат на удара младият моторист, баща на две деца, 9 дни бе в болница в Пловдив, където лекарите се бориха за живота му, но на 25 юни почина от..
Община Пловдив спечели проект за нови електробуси по Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 на обща стойност близо 32 милиона лева. С част от средствата ще бъдат закупени 20 чисто нови електробуса, ще бъдат изградени зарядни станции и депо. Предвиждат се и средства за надграждане на системата за управление на градски транспорт...