Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови здравни правила могат да ликвидират болницата в Раковски

Мащабни промени се готвят за следващата година в здравната система.

Промени, които се прокарват през преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК.Те вече са приети на първо четене от парламентарните комисии по бюджет и финанси и по здравеопазване, а срещу част от тях реагираха от БЛС. От съсловната организация се обявяват срещу рестрикциите в болниците, а също настояват и да отпадне изискването на болниците да се плащат само дейности, които са извършени от лекар на постоянен трудов договор в съответното лечебно заведение.

Не мога да приема тези промени. За нас ще бъде много трудно, защото лекарите в болницата в Раковски на 95 % работят на две работни места. Ако изискването „Един лекар – една болница“ стане факт - болницата трябва да съкрати някои от звената си или извънболничната помощ /където работят лекари от болницата/ ще бъдат обезкостена. Сега по-голямата част от лекарите идват от Пловдив, коментира доктор Иван Томбашки.

Риск от закриване на лечебни заведения

Има реален риск болницата в Раковски да бъде затворена, тъй като всеки лекар ще предпочете място, където му е най-изгодно, най-добре. Това означава, че някои от болничните лекари могат да не останат в болницата и да се закрият отделения, а не е изключено и цялата болница, обясни още доктор Томбашки.

На ръба на оцеляването

Болницата в Раковски няма задължения. Доктор Томбашки подчерта, че е напълно възможно лечебното заведение да започне да трупа дългове от 1 януари 2019 година, когато ще се увеличи минималната работна заплата на 560 лева.

Ако лимитите от касата не се повишат поне с 20%, тогава е напълно възможно да започнем да трупаме дългове. Защото към момента фонд „Работна заплата” в болницата възлиза на 77 % от приходите от клинични пътеки. Вдигайки този фонд – няма да ни остават пари за останалите неща - за лекарства, за поддръжка на апаратура и за консумативи, обясни доктор Иван Томбашки.

За сметка на пациентите

Директорът на болницата в Раковски подчерта, че лимитите са изцяло в ущърб на пациентите.

През зимата има много повече болни. Когато имаме лимит, ние сме принудени да връщаме или да плануваме пациенти, а те при нас са почти винаги спешни, което доста затруднява работата, твърди доктор Томбашки.

Цялото интервю с доктор Иван Томбашки можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56