Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция за безопасен Пловдив за нашите деца и домашни любимци

Над 1300 граждани са подкрепили петицията за опазване здравето и живота на деца и домашни любимци в Пловдив. Тя е провокирана от зачестилите случаи на разхвърляна отрова и отровени домашни любимци в непосредствена близост до детски площадки и паркове в различни райони на Пловдив.
Петицията, която се разпространява в интернет простанството, е  до кмета на Пловдив Иван Тотев, районните кметове на общината, общинските дирекции по екология и опазване на обществения ред и неправителствени организации.
 Пловдивчани настояват да се засили физическата охрана и да се осигури видео наблюдение и осветление на Младежки хълм и парковете "Бунарджик", "Лаута", "Рибница", на Гребната база и на клетките за игра на кучета.

Сред исканията е и да се ограничи свободната продажба на отровни вещества в агро и зоо аптеките поради високата степен на опасност за хората, домашните и дивите животни.

Според инициаторите на петицията, случаите на отровени домашни любимци през последните седмици са зачестили и общинските власти трябва да вземат мерки. 
Поредният случаи е на отровено куче на Младежкия хълм, като отровата е била разпръсната в непосредствена близост до детска площадка, разказва Марина.
 Преди това  са отровени още няколко кучета -  лабрадор, голдън ретривър, кане корсо и дого аржентино.
 Вече се  страхуваме - не само да разхождаме кучетата си, но и децата си, споделя Юлиана- майка на две деца. Тя смята, че е наложително да се постави видеонаблюдение и да има охрана на  най-посещаваните паркове в Пловдив за да станат сигурни.
Въпреки подадените сигнали до полицията към момента няма резултати и няма заловен извършител, коментира Иван, също собственик на куче. 
Настояваме се Пловдивска община, районните кметове и всички отговорни отдели и институции да предприемат спешно необходимите мерки за справяне с проблема, преди да има смъртни случаи и на деца! Представете си щом куче с тегло 60 кг е повалено от отровата за 3 минути, какво би се случило с дете, което тежи 10 кг! Надяваме се, че тези проблеми ще бъдат решени веднъж завинаги в името на реда и спокойствието на гражданите, техните любимци и дивите видове, обитаващи територията, категорични са инициаторите на петицията и призовават гражданите, чийто домашни любимци са пострадали  да подават сигнали  в МВР.
Разговор с Юлиана, Марина и Иван може да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад",  коментарът му за ресора на..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23