Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разфасоването на прасета до елхата било провокация

| обновено на 19.12.18 в 16:56

Няма да се разфасоват прасета на площада на 26 декември, направихме си социален експеримент - така кметът Иван Тотев се отрече от предложението, което лично произнесе от трибуната на Общинския съвет. Целта на обнародваната идея била да предизвика дебат за взаимодействието между традиционната и модерна култура.


Новината предизвика бум на иронични коментари в медиите и в социалните мрежи, които определиха това като неуместно събитие в Европейската столица на културата - Пловдив.

Припомням, че той призова и  съветниците да не забравят българските традиции и празничните  коледни ритуали и да подкрепят инициативата на администрацията. Освен  с участието на коледари в традиционни носии и изпълнение на  български коледни песни, към инициативата е привлечен и Ути Бъчваров, който  ще нагости присъстващите с приготвени от самия него две прасета. 

Като аргумент за изненадващата идея, Тотев обясни, че проектът „Пловдив Европейска столица на културата“  има цел да представи  заедно със съвременните културни достижения на града и страната ни  по подобаващ начин и националната традиция. Уточнено бе дори, че животните са сертифицирани и ще бъдат приготвени в съответствие с всички хигиенни изисквания, а общината няма възможност да фактурира повече от две прасета.

В късния следобед от общината дори дойде съобщение за фирмите, които ще спонсорират събитието с бира, вино ,кисели краставички и лютеница, които кметът също бе включил в менюто.

Съвсем сериозно и не като за експеримент Ути разказа за плановете да се покажат традициите, да се запознаят децата с това, че месото не е само в магазина. Известният кулинар сподели, че ще направи 200 метрова наденица със специални подправки. А на въпрос не се ли притеснява, че идеята не е много уместна в градска среда отговори отрицателно.

Чуйте интервюто в прикачения файл и очаквайте второ, което ще даде след като стана ясно, че е част от социален експеримент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама пострадаха при катастрофа край Садово

Близо 6 часа бе затруднен трафикът в района на Садово заради тежка катастрофа с 2-ма пострадали.  От полицията уточняват, че сигналът за възникнало ПТП в района на 242 км на главен път І-8 е подаден около 5,30 ч. По първоначални данни е настъпил челен удар между два леки автомобила.  Пострадали са водачите - 67-годишна жена и 41-годишен мъж,..

обновено на 13.09.24 в 12:06

РСМ не е напуснала предизборната реторика, нека се върне към реализма

България винаги е била отворена за диалог с Република Северна Македония (РСМ) и България очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, но и да даде тласък на икономическото сътрудничество. Ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и отворените проблеми между нас, каза президентът Румен Радев. Президентът..

публикувано на 13.09.24 в 11:07

Наградиха над 70 пожарникари за професионалния им празник

Над 70 служители на пловдивската пожарна са наградени с индивидуална парична награда и обявяване на благодарност от министъра на вътрешните работи по повод празника на пожарната - Кръстовден.  Сред наградените са директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов и заместникът му гл.инсп. Димитър Бришимов, който денонощно ръководеше..

публикувано на 13.09.24 в 10:49

Президентът летя като втори пилот на изтребител F-16

Президентът Румен Радев излетя като втори пилот на изтребител F-16, пилотиран от италиански летец.  Демонстрационният полет от авиобаза Граф Игнатиево продължr около 40 минути, за да може президентът да се убеди във възможностите на американския изтребител.  Президентът ще лети на изтребител F-16 в авиобаза Граф Игнатиево По- късно..

публикувано на 13.09.24 в 09:56

„Бизнесът за Пловдив“ иска спешни мерки за справяне с безводието

Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ подкрепя искането за спешни мерки за справяне с безводието и изсичането на горите, като двете направления са неразривно свързани.  В позиция до медиите от сдружението обръщат  внимание, че неглижирането на системни проблеми в управлението на водите и горите е довело до срива. "Десетки хиляди българи са без вода..

публикувано на 13.09.24 в 09:10