Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според каленрада на старите българи от днес започва Новата година

Празнуваме Игнажден

Внимавайте кой пръв ще "полази" в къщата ви, защото какъвто е той, такава ще е годината за вас

| обновено на 20.12.18 в 06:59

На 20 декември православната църква почита Свети Игнатий. Наричат го още Богоносец, защото той е казвал, че сам носи Бог в сърцето си. Свети Игнатий загива разкъсан от лъвове по заповед на римския владетел Траян. 

Вярва се, че от този ден започват коледните празници.

Народът нарича празника Игнажден, а също Игнатьовден, Нов ден, Полаз или Полазовден. В народния календар Игнажден е начало на Новата година, тъй като е свързан със зимното слънцестоене. 

Всичко, което се прави на този ден, има магическа сила. Денят се смята за начало на Мръсните дни - от Игнажден до Богоявление, и прехода от старата към новата година.

Празникът е свързан с много поверия и ритуали. Най-характерен е обичаят "полазване".

Полазник е човекът, който пръв влиза в къщата. Ако той е добър, с добри мисли, добро здраве, щедра ръка и късмет, очаква се да ги предаде и на дома, в който влиза. Полазникът се чака с радост и се посреща като скъп гост.

На днешния ден според народните вярвания не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол, за да „не излезе берекетът , както и не се иска и не се дава нищо назаем. Жените не трябва да шият, перат или плетат, за да няма болести през годината. Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно. Това е свързано с вярата, че от Игнажден започват родилните мъки на Богородица, затова тези дни се наричат още Мъченици.

На Игнажден имен ден празнуват Игнатий (от лат. „игнеос“ – огнен), Игнат, Игната, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.

Снимка

Повече за Игнажден и традициите в този ден можете да чуете в звуковия файл от интервюто с Ангел Янков, директор на Етнографски музей-Пловдив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07